Izrael prekida ciljane napade na palestinske militante

Izrael je odlučio zamrznuti ciljane napade na palestinske militante, izvijestili su rano ujuto u srijedu izraelski mediji pozivajući se na izjavu visokog izraelskog časnika.

O toj je odluci, kojom je ispunjen najvažniji uvjet palestinskih militantnih skupina za prekid vatre, obaviješten i novi palestinski predsjednik Mahmud Abas nakon sastanka o sigurnosnim pitanjima održanog u utorak navečer u Gazi, javili su mediji.

Izrael je obnovio i "političke" kontakte s Palestinskom samoupravom, šest dana nakon najave o zamrzavanju međusobne komunikacije, izvijestio je u srijedu izraelski radio.

Šef ureda premijera Ariela Sharona Dov Weisglass dogovorio je svoj predstojeći sastanak s palestinskim pregovaračem Saebom Erekatom izvijestivši novinare kako će se on realizirati "uskoro", prenosi radio.

Od izbora za novog palestinskog predsjednika prije dva i pol tjedna najviši vojni časnici obiju strana održali su dva sigurnosna sastanka, no izostali su oni "politički", jednako važni.

Na sastanku održanom u utorak navečer obje su se strane složile s potrebom razmještaja palestinskih sigurnosnih snaga na jugu pojasa Gaze, nakon što je na njegovu sjevernom dijelu prošli petak razmješteno oko 3.000 policajaca.

(Hina) xmh ydv

Pročitajte više