Izrael: Privremeni prekid vatre ugrozio bi mirovne smjernice

IZRAELSKI general koji predvodi razgovore o pitanjima sigurnosti s palestinskom stranom u ponedjeljak je rekao da bi se privremeno primirje s muslimanskim gerilcima negativno odrazilo na pokušaj osnaživanja primjene mirovnih smjernica.

General bojnik Amos Gilad rekao je da radikalna palestinska skupina Hamas želi iskoristiti hudnu, što je izraz kojim gerilci po islamskoj tradiciji opisuju privremeni prekid vatre, kako bi se pregrupirali i naoružali nakon niza udara izraelske vojske.

"Kad je Hamas u pitanju, hudna je prekid vatre radi pregrupiranja, tako da mogu izvoditi još gora ubojstva", rekao je Glad za izraelski radio.

"U tu hudnu ne treba polagati nikakve nade", rekao je i zatražio da Palestinska samouprava u zamjenu za povlačenje izraelskih snaga pristane na preuzimanje nadzora nad pojasom Gaze i Betlehemom na Zapadnoj obali.

Gerilske skupine, među njima i Hamas, pregovaraju s palestinskim premijerom Mahmoudom Abbasom o eventualnom primirju s Izraelom, ne bi li se tako prekinuo najnoviji val nasilja koji ugrožava mirovne smjernice dogovorene 4. lipnja u Jordanu, na summitu pod američkim pokroviteljstvom.

Izraelski mediji javljaju da će dogovor o prekidu vatre biti brzo postignut, a izvor iz Hamasa u pojasu Gaze tvrdi da je subotnje izraelsko ubojstvo visokoga Hamasova zapovjednika na Zapadnoj obali "zakompliciralo stvar".

Pročitajte više