KORONAVIRUS

Izrael produljuje strogi lockdown za još tjedan dana

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanyahu rekao je danas da će se treća karantena u zemlji, koja je trebala završiti u ponoć, produžiti za tjedan dana, nakon posljednjeg ispraćaja rabina na kojem su epidemiološke mjere u potpunosti bile zanemarene. 

"Danas će vlada razmatrati produženje karantene do sljedeće nedjelje", rekao je Netanyahu, prema priopćenju njegovog ureda, i zatražio od stanovnika da se u međuvremenu pridržavaju mjera ograničenja.

"Potpuno je jasno da je gužva gužva, nije važno govorim li o ultraortodoksnim, sekularnim ili arapskim Izraelcima", rekao je, ali nije izrijekom spomenuo masovni pogreb vodećeg rabina u Jeruzalemu.

Benny Gantz, bivši Netanyahuov protivnik i partner u koaliciji, ranije je osudio masovni pogreb kojem su nazočile tisuće ultraortodoksnih židova. 

"To je neujednačeno poštivanje zakona, milijuni obitelji i djece su u karanteni i poštuju mjere, dok su tisuće ultraortodoksnih na pogrebu", napisao je Gantz na Twitteru uz fotografiju pogreba iz zraka. 

Većina prisutnih na pogrebu rabina Meshulama Dovida Soloveitchika nije nosila maske, pa je Gantz dodao: "Ili zatvorimo za sve ili otvorimo za sve." 

Izrael s 9.3 milijuna stanovnika ima 4786 smrtnih ishoda od covida-19.

Prvu dozu cjepiva Pfizer/BioNTecha je primilo više od 3 milijuna ljudi, a više od 1.7 milijuna je primilo i drugu dozu.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više