Izrael razmatra "sve opcije" kako bi zaustavio iranski nuklearni program

IZRAEL će razmotriti "sve opcije" kako bi spriječio Iran da proizvede nuklearno oružje, rekao je izraelski ministar obrane Shaul Mofaz u razgovoru objavljenom u srijedu u dnevniku Yediot Ahronot.

Mofaz je kazao da Izrael mora biti spreman pozabaviti se "iranskom prijetnjom". "Sve opcije moraju biti uzete u obzir kako bi se to spriječilo", rekao je.

Ministar je priznao da postoji mogućnost da će u Teheranu na vlast doći umjereni režim koji će zaustaviti razvoj nuklearnog oružja, no ako se to ne dogodi, naglasio je, Izrael mora poduzeti mjere kako bi spriječio njegov razvoj.

"Pitanje je što će biti prvo, nuklearna sposobnost ili promjena režima", rekao je.

Iranski potpredsjednik Reza Aghazadeh objavio je prošloga tjedna da je Iran počeo prerađivati sirovi uran u plin potreban za obogaćivanje, što je važan korak prema izradi nuklearne bombe.

Iran se time oglušio na rezoluciju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja ga je pozvala da prekine cijeli proces obogaćivanja urana, uključujući preradu.

Početkom mjeseca izraelski premijer Ariel Sharon rekao je da Izrael "poduzima mjere radi vlastite obrane", što je protumačeno kao najava mogućih preventivnih napada na iranska nuklearna postrojenja poput napada na nedovršeni irački reaktor u Osiraku, nedaleko od Bagdada, 1981. godine. Nagađanja u tom smislu potaknula je i nedavna izraelska kupovina oružja, uključujući bombe koje probijaju bunkere i bombardere velikog doleta.

(Hina) xzt ydv

Pročitajte više