Izrael se za deset dana povlači iz Libanona

IZRAELSKA se vojska planira povući s juga Libanona za samo sedam do deset dana i predati svoje položaje snagama Ujedinjenih naroda u roku od 48 sati, objavili su u utorak izraelski dužnosnici.

Ubrzano povlačenje odražava sve jači strah da će izraelski vojnici biti laka meta Hezbollahu što duže budu ostali.

No otvorena ostaju i najvažnija pitanja o sastavu, veličini i mandatu UN-ovih snaga koje će čuvati krhki mir.

Izraelski dužnosnici kažu da plan traži da se UN-ove snage UNIFIL rasporede u srijedu i četvrtak na neke izraelske položaje koje vojska ne smatra ključnima.

U isto vrijeme, kažu, libanonska bi se vojska morala početi raspoređivati uz rijeku Litani, dvadesetak kilometara od izraelske granice i onda polako ići na jug paralelno s povlačenjem izraelske vojske.

Radio izraelske vojske prenosi u utorak riječi glavnoga izraelskog generala Dana Halutza da će izraelske snage završiti povlačenje iz južnoga Libanona za sedam do deset dana.

Uri Bar-Joseph, profesor međunarodnih odnosa na sveučilištu u Haifi kaže da uz prekid vatre koji je stupio na snagu u ponedjeljak izraelska vojska nema izgleda.

"Ne možemo očistiti to područje od boraca Hezbollaha, a budemo li čekali dva ili tri tjedna na međunarodne snage, izraelski će vojnici umirati", rekao je.

Pročitajte više