Izrael ukida covid-potvrde? "Nemaju zdravstvene logike, stvaraju paniku"

Screenshot: YouTube

IZRAEL je jučer zabilježio novi dnevni rekord od 65.259 novih zaraza, a paralelno s time povela se ozbiljna rasprava o ukidanju covid-potvrda. Protiv covid-potvrda koje se u Izraelu zovu zelene propusnice istupio je izraelski ministar financija Avigdor Liberman, prenosi The Jerusalem Post. 

Liberman se jučer s premijerom Naftalijem Bennettom i ministrom zdravstva Nitzanom Horowitzom obratio javnosti rekavši da će više od 25 milijuna kućnih brzih antigenskih testova biti distribuirano Izraelcima. Nakon toga se na Twitteru javio o covid-potvrdama.

"Nema medicinske ni epidemiološke logike u zelenim propusnicama, ima štete ekonomiji i velik doprinos stvaranju panike"

"Nema medicinske ni epidemiološke logike u zelenim propusnicama, kako zaključuju mnogi stručnjaci. Ono što postoji je direktna šteta ekonomiji, dnevnom funkcioniranju i, dodatno, značajan doprinos stvaranju panike u javnosti. Radim zajedno sa svim dionicima kako bismo eliminirali zelenu propusnicu i očuvali normalnu rutinu za sve nas", napisao je.

Pod režimom zelene propusnice koja je trenutno još uvijek na snazi u Izraelu samo ljudi koji su cijepljeni, preboljeli ili testirani prethodnog dana (u zadnjih 72 sata u iznimnim slučajevima) imaju pristup nekim aktivnostima i objektima, i u nekim slučajevima, radnom mjestu.

Sa širenjem omikrona broj onih koji su zaraženi iako su cijepljeni ili već preboljeli virus naglo je porastao. 

Ukidanje covid-potvrda bi bila jedna od najdramatičnijih promjena u tome kako se Izrael bori s pandemijom

Zdravstveni dužnosnici i stručnjaci, uključujući glavnog ravnatelja ministarstva zdravstva Nachmana Asha, rekli su da cijepljenje i oporavak i dalje nude određeni stupanj zaštite te da sustav covid-potvrda treba zadržati. Međutim, također su priznali da bi u nekom trenutku to pitanje možda trebalo preispitati.

Ako bi se zelena propusnica ukinula, to bi predstavljalo jednu od najdramatičnijih promjena u načinu na koji se zemlja bori s pandemijom.

Ranije tijekom dana Ash je rekao da Izrael još nije vidio vrhunac vala omikrona. 

“Vjerujem da će vrhunac nastupiti za tjedan ili više”, rekao je za Radio FM103. “Međutim, također vidimo da broj hospitalizacija i dalje raste, ali se rast usporava", kazao je. 

Ključni izraelski čovjek za cijepljenje: Kada je riječ o omikronu, ne vidimo praktički nikakvu razliku među cijepljenima i necijepljenima

Inače, Cyrille Cohen, jedan od savjetnika izraelske vlade za pitanje cijepljenja i šef katedre za imunologiju na sveučilištu Bar Ilan, u jučerašnjem je razgovoru za UnHerd izjavio da su zelene propusnice u vremenu dominacije omikrona postale "irelevantne" te da očekuje njihovo skoro ukidanje.

"Kada je riječ o omikronu, ne vidimo praktički nikakvu razliku među cijepljenima i necijepljenima, i jedni i drugi se mogu zaraziti manje-više jednako", rekao je.

"Morate shvatiti da zelene propusnice, a to nije tajna, nisu nužne samo kako bi spriječile transmisiju virusa. One su tu i da ohrabre ljude na cijepljenje. I ne bih sada htio govoriti o političkim aspektima zelene propusnice, ali to je realnost", kazao je Cohen.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više