Izrael uvjetno prihvaća obnavljanje dijaloga s Damaskom

IZRAEL je spreman pokrenuti dijalog sa Sirijom čim sirijska vlada zatvori urede radikalnih palestinskih skupina, izjavio je izraelski ministar vanjskih poslova Sylvan Shalom, dodajući kako njegova zemlja namjerava napasti baze Hezbolaha u Libanonu.

Izrael je spreman odmah pokrenuti razgovore sa Sirijom pod uvjetom da ta zemlja "zatvori urede palestinskih ekstremnih skupina poput Hamasa i Islamskog džihada", izjavio je u interviewu za kuvajtski list "Al Rai Al Am" objavljen u četvrtak Shalom.

Međutim, on je dodao kako "Damask stalno prihvaća te pokrete, te ne zna kao se mogu pokrenuti ozbiljni pregovori ako će im Sirija i dalje pružati utočište".

Osvrćući se na situaciju u Libanonu, izraelski se ministar upitao "zašto je Hezbolah povećao broj raketa nakon povlačenja Izraela s juga Libanona 2001. godine".

"Vjerujem da su njihove namjere ratničke. Zato mi namjeravamo napasti te rakete u budućnosti", dodao je. Također je rekao kako je cilj izraelskih nadlijetanja južnog dijela Libanona "obrana izraelskih gradova i sjeverne granice Izraela".

Pročitajte više