Izrael zatražio od UN-a osudu bliskoistočnog terorizma

IZRAEL je u srijedu pozvao glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Kofija Annana da preuzme vodstvo u bliskoistočnim mirovnim nastojanjima i sazove posebnu sjednicu UN-a na kojoj bi bio osuđen terorizam.

Izraelski ministar vanjskih poslova Silvan Shalom postavio je taj zahtjev nakon što je Alžir, koji predstavlja arapske zemlje, podnio nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti s osudom izraelskog ubojstva čelnika palestinskog militantnog pokreta Hamas, šeika Ahmeda Yassina.

U raspravi na Vijeću sigurnosti u utorak kasno navečer ubojstvo Hamasova čelnika kritizirano je kao eskalacija bliskoistočnog nasilja. No članovi su se našli u blokadi oko službene izjave, uz Sjedinjene Države koje su inzistirale da se ne kritizira ubojstvo bez spominjanja Hamasovih samoubilačkih napada protiv izraelskih civila.

Shalom je novinarima izjavio kako je od Annana, koji je osudio Yassinovo ubojstvo, zatražio "održavanje posebne sjednice UN-a protiv fenomena terorizma" dodajući da bi to bio "glas UN-a protiv terorizma, ekstremizma i rasizma".

Pročitajte više