Izrael zaustavio slanje cjepiva u inozemstvo, kažu da je to zbog međunarodnog ugleda

Foto: EPA

IZRAEL je zaustavio svoj program slanja cjepiva protiv covida-19 u inozemstvo zbog međunarodnog ugleda, rekao je u četvrtak ministar obrane Benny Gantz, nakon što je inicijativa bila pod pravnim povećalom.

Premijer Benjamin Netanyahu našao se na udaru kritike zbog darivanja cjepiva protiv covida-19 stranim saveznicima, dok su se Palestinci žalili da bi im Izrael kao okupatorska sila trebao zapravo isporučivati ​​više cjepiva.

Izraelska javna televizija Kan, koja je ranije ovog tjedna izvijestila da će Izrael poslati manje pošiljke u 19 zemalja, rekla je da državni odvjetnik Avichai Mandelblit traži objašnjenje o programu slanja cjepiva.

"Pozdravljam odluku o zaustavljanju prijenosa cjepiva u druge zemlje", napisao je na Twitteru Gantz koji služi u Netanyahuovoj vladi dok se priprema za sučeljavanje s njim na izborima sljedećeg mjeseca.

Netanyahu branio "diplomaciju cjepiva"

Netanyahu je ranije ovog tjedna branio "diplomaciju cjepiva" te istaknuo da je Izraelu ostalo "neiskorištenih" doza cjepiva Moderne.

"Mislim da se time kupuje ugled", rekao je novinarima u srijedu i dodao da je to "inteligentna odluka zbog mnogih dividendi koje smo već dobili".

Izrael je prvak u cijepljenju protiv covida u svijetu i gotovo polovica stanovništva već je primila jednu dozu.

No bivši general, a danas čelnik stranke centra Gantz je poručio da se odluka o ustupanju cjepiva mora donijeti na "odgovarajućim sastancima" i nije na Netanyahuu da samostalno poduzme takvu akciju.

Izrael je do sada Palestinskoj upravi dao 2000 doza cjepiva, tvrdeći da su oni odgovorni za vlastiti zdravstveni sustav. Na Zapadnoj obali i u Gazi živi 5.2 milijuna Palestinaca.

Palestinci su optužili Izrael da je ignorirao svoje dužnosti kao okupatorska sila zato što nisu uključili Palestince u svoj program cijepljenja.

Pročitajte više