Izraelci: Egipatski granični policajac je ubio troje naših vojnika

Foto: EPA

IZRAELSKA vojska (IDF) priopćila je kako je identificirala muškarca koji je ubio troje izraelskih vojnika blizu granice s Egiptom. Izraelci tvrde kako je pripadnik egipatske granične policije odgovoran za ubojstva. Podsjetimo, izraelski vojnik i vojnikinja ubijeni su jučer na vojnoj postaji u pustinji Negev, blizu planine Harif.

Nakon što su njihova tijela otkrivena, pokrenuta je velika potraga za napadačem u kojoj je ubijen i treći vojnik, ali i sam napadač. Još jedan vojnik je lakše ozlijeđen u pucnjavi. IDF navodi da su egipatskog policajca ubile izraelske snage nakon što je uočen "na izraelskom teritoriju", prenosi Guardian.

Velika zapljena droge i krijumčarene robe

Dodali su kako je u tijeku istraga koja se provodi "u punoj suradnji s egipatskom vojskom". Izraelski mediji izvijestili su da je napadač ušao na izraelski teritorij kroz hitni prijelaz u graničnoj ogradi koji je osmišljen kako bi IDF-u omogućio pristup nemirnom Sinajskom poluotoku, gdje su aktivni lanci krijumčarenja oružja i droge te terorističke skupine poput Islamske države.

Izrael je odbacio tvrdnju Egipta da je pripadnik sigurnosnih snaga te zemlje progonio krijumčare droge preko sigurnosne ograde te da je došlo do "razmjene vatre". IDF je objavio da je zaplijenio drogu i krijumčarenu robu u vrijednosti od 1.5 milijuna šekela (oko 370.000 eura) na granici oko 2 ujutro po lokalnom vremenu, ali nije utvrđena veza između te operacije i kasnijeg napada.

Egipat i Izrael imaju stabilne odnose

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nazvao je ubojstva terorističkim napadom. "Izrael je prenio jasnu poruku egipatskoj vladi. Očekujemo da će zajednička istraga biti iscrpna i temeljita. Osvježit ćemo postupke i metode djelovanja te mjere kako bismo sveli na minimum krijumčarenje i osigurali da se ovakvi tragični teroristički napadi više ne ponove", poručio je. 

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant razgovarao je o incidentu sa svojim egipatskim kolegom Mohammedom Zakijem, priopćila su oba ministarstva. Egipat je bio prva arapska zemlja koja je sklopila mir s Izraelom nakon sporazuma iz Camp Davida iz 1978. Dok dvije zemlje blisko surađuju u sigurnosnim pitanjima, posebno u pogledu Pojasa Gaze, egipatska javnost se uglavnom protivi normalizaciji.
 

Pročitajte više