Izraelci ne vjeruju Austrijancima: Međunarodni tim liječnika ispitat će Ašnera

CENTAR Simon Wiesenthal zatražio je sinoć od austrijskih vlasti da se dopusti međunarodnoj komisiji liječnika pristup Ašneru, koji se nalazi u bijegu od hrvatskog pravosuđa, kako bi se ispitalo njegovo zdravstveno stanje. Ašnera čeka suđenje u Hrvatskoj gdje bi trebao odgovarati za zločine počinjene u Drugom svjetskom ratu. Podsjetimo, službene vlasti u Austriji su prije dva dana potvrdile kako će provesti istragu o zdravstvenoj spremnosti 95-godišnjeg Milivoja Ašnera za suđenje.

Austrijanci bez objektivnosti i pravednosti

Čelnik Centra Efraim Zurrof susreo se tako s austrijskom ministricom pravosuđa Marijom Berger, kojoj je rekao kako nedavne fotografije, koje je objavio dnevnik "The Sun", nedvojbeno pobijaju ocjenu austrijskih liječnika koji su procijenili da Ašner ne može biti izručen hrvatskim vlastima zbog lošeg zdravlja te zbog senilnosti. U razgovoru s ministricom pravosuđa Zurrof je rekao kako to ne može biti tako s obzirom da se Ašner u 45-minutnom razgovoru za medije bez problema sjećao mnogih prošlih događaja te je pokazao lucidnost.

U intervjuu britanskom Sunu Ašner je djelovao lucidan te je porekao bilo kakav zločin i bio je spreman dokazati svoju nevinost na hrvatskim sudovima. Netom nakon toga kazao je kako se ne sjeća da je davao ikakav intervju, da bi poslije toga za HTV ponovio da je nevin.

Nakon razgovora s ministricom pravosuđa Zurrof je za izraelske medije rekao kako od početka slučaja Ašner, austrijske vlasti ne pokazuju "objektivnost i pravednost".

Najnoviji liječnički pregled koji je proveo Zemaljski ured za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv terorizma, pokazao je kako je zdravstveno stanje Ašnera ostalo nepromijenjeno te on nije u stanju davati iskaze.

Novinar prisegnuo da je razgovarao s Ašnerom

Britanski novinar Brian Flynn, prisegnuo je da je razgovarao s Milivojem Ašnerom i to u njegovom stanu u Klagenfurtu. Flynn je to napravio nekoliko dana nakon što je Ašner u jednom drugom intervjuu rekao da se ne sjeća da je razgovarao s novinarem Flynnom, koji radi za britanski "The Sun".

Ašner je prije nekoliko dana za austrijski "Kleine Zeitung" rekao da se ne sjeća da je razgovarao s novinarom kojemu je rekao da nije počinio zločine u Hrvatskoj i da će se pojaviti pred hrvatskim sudom.

Flynn je rekao da je s Ašnerom razgovarao 45 minuta u njegovom stanu i to uz pomoć prevoditelja. Rekao je također da mu je Ašner djelovao svjestan svega što govori, a čime je podupirao tezu o svojoj nedužnosti za vrijeme dok je radio u ustaškoj policiji u Požegi u II. svjetskom ratu.

I.Ć.
Foto:thesun,wienerzeitung

Pročitajte više