Izraelska vlada i sud ne slažu se oko židovske molitve u poznatom svetištu

Ilustracija: EPA

IZRAEL je potvrdio dugogodišnji dogovor s muslimanskim vlastima kojim se zabranjuje molitva Židova u spornom svetištu u Jeruzalemu, protivno mišljenju nižeg izraelskog suda koji je doveo u pitanje zakonitost policijskog postupanja s prijestupnicima.

Židovski maloljetnici ušli su u džamiju i započeli biblijsku molitvu

Džamija Al-Aqsa, koju Židovi štuju kao mjesto i ostatak svojih dvaju drevnih hramova, žarište je izraelsko-palestinskih napetosti. Već desetljećima se status quo se održava tako što Izrael dopušta Židovima da posjete džamiju pod uvjetom da ne održavaju vjerske obrede.

Troje židovskih maloljetnika, kojima je policija naredila da 15 dana ne prilaze džamiji nakon što su ušli u nju i započeli biblijsku molitvu tijekom obilaska kompleksa, osporila su zabranu na jeruzalemskom prekršajnom sudu, a sud je danas odlučio u njihovu korist.

Policija tvrdi da su prekršitelji ometali rad policajaca te ugrožavali javni red. No sudac Zion Saharai, napominjući da nema namjeru miješati se u provedbu zakona, kazao je da nisu izazvali bojazan za nacionalnu i javnu sigurnost niti sigurnost pojedinaca.

Predsjednik Palestine: Presuda je teški napad na status quo

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izdao je priopćenje u kojemu je presudu nazvao teškim napadom na povijesni status quo i velikim izazovom međunarodnom pravu.

Ured izraelskog premijera Naftalija Bennetta kazao je da će na presudu biti podnesena žalba na višem jeruzalemskom okružnom sudu.

"Status quo na Brdu hrama nije se promijenio niti se planira mijenjati", stoji u priopćenju, u kojem se koristi židovski naziv lokacije.

"Odluka prekršajnog suda bavi se samo pitanjem ponašanja maloljetnika, a ne širim pitanjem slobode prakticiranja vjere na Brdu hrama", tumači se u priopćenju.

Pročitajte više