Izraelska vojska napala selo na Zapadnoj obali

IZRAELSKE obrambene snage upale su u selo Attil blizu grada Tul Karma na Zapadnoj obali, u potrazi za militantom Islamskog džihada Abdelom-Moti Hassanom.

Ovo je drugi napad izraelske vojske na palestinska naselja na Zapadnoj obali u zadnja dva dana. Jučer je vojska napala grada Ramallah, pri čemu su 4 osobe ubijene, a 20 ranjeno.

Danas je vojska u Attil upala s 20 oklopnih vozila, ali nije našla 26-godišnjeg Hassana.

U međuvremenu su na Izrael ispaljene dvije "Qassam" rakete, za čije je ispaljivanje odgovornost preuzeo Islamski džihad. Napad na Ramallah jučer, iako iznenadan, zapravo se mogao predvidjeti u zadnjih nekoliko tjedana. Naime, od potpisivanja primirja s palestinskom samoupravom za Pojas Gaze, na Izrael je ispaljeno oko 70 raketa. Usto, takvo primirje za Zapadnu obalu nije potpisano.

Izrael je od potpisivanja primirja provodio politiku neodgovaranja na napade, ali je prije nešto više od tjedan dana premijer Ehud Olmert dozvolio vojnicima da napadaju militante. Vojska je kritizirala tu odluku, rekavši kako je nemoguće zaustaviti napade bez opsežnije akcije.

Jučerašnji napad bio je pokušaj hvatanja Fatahovog dužnosnika Rabie Hamada, koji je po vojnim izvorima odgovoran za planiranje većine napada na Izrael iz Pojasa Gaze. Prerušeni vojnici ušli su u sjedište Brigade mučenika Al-Aqse (poluslužbenog vojnog krila Fataha), ali ih je Hamad prepoznao i otvorio vatru na njih. Slijedila je pucnjava, nakon koje su iz obližnjih zgrada izašli deseci mladića koji su na izraelske vojnike počeli pucati i bacati kamenje, što je natjeralo vojnike da zovu u pomoć ostatak vojske koji je bio stacioniran u blizini. Nakon toga je slijedio okršaj u kojem su poginula 4, a ranjeno je 20 Palestinaca.

Predsjednik palestinske samouprave Mahmoud Abbas osudio je napad i rekao da "to dokazuje da su izraelska pozivanja na mir lažna". Također je zatražio da Izrael plati 5 milijuna dolara odštete zbog napada, a pozvao je i međunarodnu zajednicu da osudi napad.

Olmert se na novinskoj konferenciji s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom ispričao zbog smrti civila, ali je branio izraelsku potrebu da se obrani od militanata.

Jučerašnji napad bi mogao ugroziti pregovore koji su počeli između Izraela i Abbasa, a u kojima je Izrael obećao palestinskoj samoupravi dati neke ustupke i proširiti primirje iz Pojasa Gaze i na područje Zapadne obale. Sigurno će slijediti pojačani militantni napadi na Izrael, koji će dodatno destabilizirati odnose. Situaciju za Izrael dodatno otežava i građenje novih kuća u naselju na Zapadnoj obali, čime krši "road map" dogovor, kojim se obvezao da tako nešto neće raditi.

J. D.

Pročitajte više