Izraelska vojska spremna za invaziju

ŠEST tisuća izraelskih rezervista mobilizirano je za veliki kopneni napad na teritorij Libanona, a velik dio njih je već na libanonskoj granici, javlja CNN.

Tisuće libanonskih civila napustilo je jug zemlje nakon što ih je izraelska vojska lecima bačenim iz aviona upozorila na invaziju.

Libanonski ministar obrane rekao je da će libanonska vojska, koja do sada nije sudjelovala u sukobima, braniti zemlju u slučaju invazije. Nakon vijesti o skupljanju izraelskih trupa i libanonski je predsjedenik Emile Lahoud pozvao svoju vojsku na stanje pripravnosti.

Američki predsjednik George Bush i glavna tajnica Condoleezza Rice u nedjelju će posjetiti Bliski istok i s dužnosnicima Saudijske Arabije razgovarati o mogućim rješenjima krize na Bliskom istoku.

U međuvremenu je Rice izjavila da bi obećanje o prekidu vatre bila lažna nada Libanonu.

Izrael, unatoč desetodnevnom bombardiranju Libanona u kojem je poginulo 345 ljudi, do sada nije uspio prekinuti Hezbollahovo raketiranje.

Izraelova najveća potpora, SAD, odbile su molbe Libanona da UN promptno zatraži prekid vatre, rekavši da sukob neće prestati sve dok Hezbollah ne bude onemogućen za napade na Izrael.

"Opsada Libanona ne dopušta humanitarnoj pomoći ulaz. Jug je potpuno izoliran", rekao je glasnogovornik Međunarodnog Crvenog križa Hisham Hassan.

V.Š.

Pročitajte više