Izraelska vojska zatvorila palestinska područja

IZRAELSKA vojska u petak je ujutro zatvorila palestinska područja u očekivanju objave smrti palestinskog predsjednika Jasera Arafata.

"Ulazak bilo kojeg Palestinca u Izrael, mlađeg od pedeset godina, je zabranjen čak i s dozvolom ulaska", objavio je glasnogovornik izraelske vojske.

Palestinke starije od 35 godina smiju ući na područje Izraela, dodao je isti izvor.

Ova mjera se primjenjuje na stanovnike Zapadne obale koje žele ući na područje istočnog Jeruzalema, koje je okupirano i anektirano od lipnja 1967. godine.

Izraelska policija razmjestila je svoje snage oko Platoa džamija u istočnom Jeruzalemu zbog straha od mogućih demonstracija u petak nakon molitvi.

Izraelski premijer Ariel Sharon održao je u četvrtak navečer konzultacije u vezi sigurnosnih pitanja s ministrom obrane Shaulom Mofazom, a zatim se sastao i vojnim dužnosnicima s kojima je razgovarao o pogoršanju zdravstvenog stanja Jasera Arafata.

Veliki broj Palestinaca jedan je dio noći s četvrtka na petak proveo ispred Arafatova sjedišta u Ramalahu, u očekivanju vijesti iz Pariza.

Pred jutro Palestinci su se u miru razišli, a ispred Arafatova sjedišta ostala je skupina novinara.

Palestinska područja praktički se nalaze pod izraelskom blokadom od izbijanja druge intifade u rujnu 2000. godine i samo nekoliko tisuća Palestinaca smije svakoga dana ući u Izrael, uglavnom zbog posla.


Pročitajte više