Izraelski ambasador nosi žutu zvijezdu u UN-u. Šef Yad Vashema: To je sramota

Screenshot: BBC

Predsjednik Yad Vashema, vodećeg centra za sjećanje na Holokaust sa sjedištem u Jeruzalemu, kritizirao je izraelskog veleposlanika u UN-u zbog odluke da nosi žutu zvijezdu tijekom sastanka Vijeća sigurnosti UN-a, rekavši da taj potez "sramoti i žrtve Holokausta i Izrael".

"Žuta zvijezda simbolizira bespomoćnost židovskog naroda i prepuštenost Židova na milost i nemilost. Danas imamo neovisnu državu i jaku vojsku. Mi smo gospodari svoje sudbine. Danas ćemo nositi plavo-bijelu zastavu, a ne žutu zvijezdu", rekao je Dabi Dayan na X-u, nekadašnjem Twitteru.

Izraelski veleposlanik u Ujedinjenim narodima Gilad Erdan jučer je na rever stavio žutu zvijezdu - simbol koji su oni židovske vjere bili prisiljeni nositi u Europi pod nacističkom okupacijom tijekom Holokausta - u znak prosvjeda protiv odluke Vijeća sigurnosti UN-a da ne osudi Hamas za teroristički napad 7. listopada.

 

Erdan i ostali članovi izraelske delegacije nosili su žute naljepnice Davidove zvijezde s natpisom "Nikada više" u sredini kao uvredu šutnji Vijeća sigurnosti.

"Od ovog dana, svaki put kad me pogledate, sjetit ćete se što znači šutjeti pred zlom. Baš kao i moji roditelji, djedovi i bake milijuna Židova, moj tim i ja nosit ćemo žute zvijezde", rekao je.

"Nosit ćemo ovu zvijezdu sve dok ne osudite zločine Hamasa i zatražite hitno oslobađanje naših talaca. Hodamo sa žutom zvijezdom kao simbolom ponosa, podsjetnikom da smo se zakleli da ćemo se boriti i obraniti se", rekao je Erdan u ponedjeljak.

Pročitajte više