Izraelski general priznao propuste u ratu s Hezbolahom

ZAPOVJEDNIK izraelske vojske priznao je po prvi put do sada da vojna izvedba tijekom nedavnih sukoba s pripadnicima Hezbolaha nije bila najbolja, objavili su u četvrtak izraelski mediji.

Kritike na vojnu spremnost i taktiku rasle su kako su trajali sukobi, a onda nakon 34 dana završili primirjem bez jasne pobjede Izraela. Pitanja o tome koliko je mudro bilo voditi 11-satne borbe i izvješća o nedostacima vode, hrane i goriva raspirili su zahtjeve za pokretanjem državne istrage o vođenju rata i ostavci izraelskih vojnih zapovjednika.

U pismu izraelskim vojnicima vojni zapovjednik general Dan Halutz ističe da su "uz postignuća, borbe pokazale i neke nedostatke na više područja - logističkom, operativnom i zapovjednom. "Obvezali smo se na predano provesti temeljitu, časnu, brzu i potpunu istragu svih nedostataka i uspjeha", kaže se u pismu generala Halutza.

"Na sva će se pitanja odgovarati profesionalno i svi će biti ispitani - od mene do posljednjeg vojnika", prenosi pismo list "Haaretz".

Izraelski premijer Ehud Olmert bi svaki dan trebao donijeti odluku o tome kakva će istraga biti provedena o ratu s Hezbolahom. Postoji mogućnost da istragu provodi državno povjerenstvo koje će imati ovlasti smijeniti vladu i vojne dužnosnike.

Pročitajte više