Izraelski MVP od Britanije traži mjere protiv ekstermista

IZRAELSKI ministar vanjskih poslova Silvan Shalom zatražio je u četvrtak od Velike Britanije da poduzme mjere protiv ekstremista koji potiču na mržnju protiv Izraela, što smatra uzrokom samoubilačkog bombaškog napada u Tel Avivu prošloga mjeseca koji je počinio jedan Britanac.

"Ekstremističke organizacije odnedavna sve više potiču na mržnju protiv židovske zajednice u Velikoj Britaniji i Izraelaca", rekao je Shalom novinarima nakon razgovora s britanskim ministrom vanjskih poslova Jackom Strawom.

Ministar je naglasio kako je siguran da se po tom pitanju može učiniti više te izrazio nadu da je napad u Tel Avivu bio prvi i posljednji koji su počinili Britanci.

Taj napad, istaknuo je, dokaz je da bombaši samoubojice nisu motivirani izraelskom okupacijom palestinske zemlje, već tim poticanjem na mržnju.

U samoubilačkom bombaškom napadu u noćnom klubu u Tel Avivu, počinjenom 30. travnja, poginulo je troje ljudi, a 55 je ozlijeđeno. Počinio ga je Britanac Asif Hanif. Njegov partner Omar Sharif pobjegao je kada eksploziv koji je nosio nije detonirao.

Shalom se tijekom dana sastao i s britanskim premijerom Tonyjem Blairom.

Pročitajte više