Izraelski predsjednik u potrazi za novim mandatarom

Foto: Epa

IZRAELSKI predsjednik Reuven Rivlin priprema novi krug pregovora s vodećim političarima u potrazi za mandatarom koji će uspjeti sastaviti vladu budući da u tome nije uspio privremeni premijer Benjamin Netanyahu nakon neriješenih izbora u ožujku.

Naftali Bennet, čelnik stranke Yamina te Yair Lapid, prvak stranke Yesh Atid (Budućnost), prvi su na redu za konzultacije u srijedu, objavio je Ured predsjednika.

Rivlin je pozvao i predstavnike drugih stranaka u parlamentu da iznesu svoja stajališta o procesu sastavljanja vlade.

Noću na srijedu istekao je rok tehničkom premijeru Benjaminu Netanyahu (desnica) da sastavi koalicijsku vladu.

Optužbe za korupciju

Novi pregovori znače da se protivnicima 71-godišnjeg Netanyahua otvara put da okončaju njegovu dugogodišnju vladavinu, što je jako neizvjesno, pa bi Izrael mogao na nove izbore u dugotrajnoj političkoj krizi s četirima izborima u samo dvije godine.

Netanyahu ostaje u međuvremenu predsjednik prijelazne vlade nakon 12 godina na dužnosti kao premijer s najduljim stažem u povijesti Izraela.

Protiv Netanyahua se vodi sudski proces po optužbama za korupciju, a on odbacuje sve optužbe. 

Moguće je da Rivlin imenuje Lapida mandatarom. Njegova stranka pripada političkom centru i krajem ožujka postala je druga najjača nakon četvrtih izbora, koji ponovno nisu iznjedrili stabilnu vladu.

Rivlin ima još jednu mogućnost: dati mandat Knessetu i u tom slučaju svaki član parlamenta može pokušati osigurati potporu 61 zastupnika od 120, i to u roku od 21 dana.

Pročitajte više