Izraelski veleposlanik za Index: Rat bi mogao trajati mjesecima. Ovo nam je cilj

Foto: epa_profimedia

PALESTINSKA islamistička militantna skupina Hamas u subotu je pokrenula veliki raketni napad na Izrael. Njeni borci ulaze u naselje u blizini Pojasa Gaze i ubijaju stanovnike i uzimaju taoce. Iako broj stradalih i ranjenih raste, smatra se da je u Izraelu poginulo više od 700, a ranjeno oko 1000 ljudi.

Index je o ključnim pitanjima razgovarao s izraelskim veleposlanikom u Hrvatskoj Garyjem Korenom koji je kazao zbog čega je došlo do nezapamćenog napada, kakve će biti posljedice na geopolitičkoj sceni te poručio Zapadu da se probudi.

Hamas je izveo dosad nezapamćen napad na Izrael, pri čemu su mnoge žrtve bile civilne. Prema Vašim informacijama, zašto je došlo do napada i zašto je Hamas oteo civile i odveo ih u Gazu?

Teroristička organizacija Hamas nikada nije priznala pravo Izraela na postojanje u bilo kojim granicama, a čelništvo Hamasa kontinuirano je pozivalo na uništenje Izraela, u posljednje vrijeme sve češće, usklađeno s istim porukama koje dolaze iz Teherana.

Hamas je iskoristio takozvana primirja kako bi pojačao svoju vojnu spremnost za napad na Izrael, stvorivši učinkovite snage izgrađene po uzoru na specijalne snage terorističke organizacije Hezbolaha Radwan. Kontinuirano su trenirali, bili su dobro naoružani - oružje se krijumčarilo na mnoge načine sa Sinaja i morem.

Hamas, slično kao što je prije ISIS radio, koristi civile, prije svega Palestince, a sada i Izraelce, kao živi štit. Stoga su deseci Izraelaca uzeti kao taoci kako bi se IDF-ovi planovi napada zakomplicirali i iskoristili kao mogući adut u dogovoru o razmjeni (za Hamasove teroriste zatvorene u izraelskim zatvorima).

Što očekujete od Izraelovih arapskih susjeda? Može li doći do narušavanja međudržavnih odnosa?

Prvo, sasvim je očito da je jedan od glavnih motiva za izvođenje ovog napada bilo ometanje izraelsko-saudijskog približavanja. Vrlo je vjerojatno da iza ovog strateškog razmišljanja stoji Iran. Izraelu susjedne arapske države suočavaju se s prijetnjom islamističkih radikala iznutra.

Uostalom, Hamas je također ogranak Muslimanskog bratstva, koje je prije više od deset godina skoro preuzelo kontrolu nad Egiptom. Siguran sam da kod većine arapskih vođa ovaj teški razvoj događaja izaziva veliku zabrinutost i vjerojatno, iako to ne mogu javno priznati, priželjkuju pobjedu Izraela nad Hamasom.

Kakve posljedice Hamasovog napada očekujete na geopolitičkoj sceni kada su u pitanju odnosi Izraela s Iranom te rat u Ukrajini?

Kao što je već spomenuto, rat koji u Izraelu vodi teroristička organizacija Hamas nadilazi okvire granica između Izraela i Pojasa Gaze jer služi interesima osovine zla na čelu s Iranom. Dakle, šira regionalna slika uključuje i druge posrednike Irana, a to je primarno teroristička organizacija Hezbolah koja ima sjedište u Libanonu, ali ima doseg u Siriji, pa čak i u udaljenim zemljama. Ne mogu se isključiti ni razmatranja skretanja svjetske pozornosti s rata u Ukrajini.

Možete li procijeniti koliko dugo će trajati ovaj sukob? Koji je cilj Izraela nakon nezapamćenog napada Hamasa?

Ovo nije samo još jedna runda nasilja - a nije ni "kratkoročna vojna operacija" - to je rat u koji je Izrael uvučen unatoč pokušajima izraelske vlade i međunarodne zajednice da spriječe rasplamsavanja i da se izravno posvete humanitarnoj situaciji u Pojasu Gaze. Dakle, može trajati nekoliko mjeseci, a koliko će trajati, teško je prognozirati, no cilj Izraela je potpuno onesposobljavanje Hamasovih vojnih i administrativnih kapaciteta.

Što Izrael očekuje od svojih saveznika, pa tako i Hrvatske?

Izrael traži solidarnost, podršku i razumijevanje s kakvim neprijateljem imamo posla. Očekuje od Hrvatske i svih drugih prijatelja u slobodnom svijetu da podrže njegovo pravo na samoobranu i da, pri spominjanju, definiraju Hamas kao terorističku organizaciju.

Hamas je sigurno zaradio tu titulu barbarskim i krvožednim tretiranjem izraelskih civila i vojnika. U svojoj brutalnosti sličan je ISIS-u, a grozne fotografije ubijenih izraelskih obitelji u izraelskoj javnosti imaju jednak utisak kao i fotografije iz Holokausta.

Kakvu poruku imate za sve one na Zapadu koji usprkos svemu i dalje podržavaju Hamas?

Očekujemo da se probude i da shvate da njihove dobre namjere i želje za palestinskom državnošću ne blokira Izrael, već radikali poput Hamasa i Irana. Naravno, govorim samo onima koji su racionalni u svom pristupu i jednako podržavaju i pravo Izraela i židovskog naroda na samoodređenje i održivost te sigurnost Države Izrael.

Pročitajte više