Izraelski vojnici objavljuju snimke mučenja i pljački. "Živi gorite, kur*ini sinovi"

Foto: X, TikTok

Prije nekoliko mjeseci je na društvenoj mreži TikTok objavljen video koji prikazuje dva izraelska vojnika u buldožeru kako ruše ostatke kuće u Pojasu Gaze i pritom šalju pozdrave izraelskom pjevaču Eyalu Golanu. "Volimo te", kaže jedan od vojnika, "nalazimo se u Khan Yunisu i zbog radosti koju nam donosiš ovu kuću posvećujemo tebi".

Eyal Golan je nakon 7. listopada izjavio da cijeli Pojas Gaze mora biti sravnjen sa zemljom i da tamo više ne smije živjeti nijedna osoba. Ovaj video na kojem se vidi kako vojnici slave dok ruše kuće spomenula je i Republika Južna Afrika u tužbi protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde. Južna Afrika optužuje Izrael da je počinio genocid, što Izrael odlučno odbacuje, piše Deutsche Welle.

 

Videosnimke su ogromna šteta za imidž

Izraelski korisnici djelomično slave ovakve objave na društvenim mrežama. No ovakve videosnimke su postale veliki problem za imidž Izraela, koji tvrdi da ima najmoralniju vojsku na svijetu.

Na jednom od videa mogu se vidjeti vatra i dim, dok muškarac na hebrejskom govori: "O, Gaza gori. Da živi izgorite, kurvini sinovi." Na drugoj snimci jedan vojnik pretražuje napušteni stan te pronalazi žensko donje rublje. "Uvijek sam govorio da su Arapkinje najveće kurve koje postoje", kaže on. Ostale videosnimke prikazuju moguće pljačke od strane izraelskih vojnika. Postoje i videi na kojima se vidi kako izraelski vojnici pale kuće.

"Rat protiv ideje palestinske nacije"

Palestinski novinar Younis Tirawi mjesecima je prikupljao videosnimke i kaže da ih je provjerio, te da je analizirao i profile stotina izraelskih vojnika na društvenim mrežama. Tirawijev zaključak: videosnimke pokazuju da se ne radi o ratu protiv Hamasa. "Radi se o ratu protiv ideje palestinske nacije i našeg postojanja", tvrdi on. I priča da je jedan izraelski vojnik snimio sebe kako diže u zrak zgrade sjeverno od grada Gaze i viče: "Da se više nemaju kuda vratiti!"

Hamas i skupina Islamski džihad su 7. listopada izveli krvave terorističke napade na Izrael. U napadima je ubijeno 1200 i oteto na stotine ljudi. Emanuel Fabian, dopisnik izraelskog lista Times of Israel, kaže da je, s obzirom na događaje od 7. listopada, ovaj rat vrlo emotivan. On smatra da zbog toga neki vojnici definitivno mogu imati želju za osvetom i da to može biti problem.

On sam je od početka rata nekoliko puta putovao s izraelskim trupama u Pojas Gaze. Izvijestio je da redovni pripadnici vojske obično moraju predati svoje mobitele, no da je vojska manje stroga prema rezervistima. Fabian kaže da je prije ovog rata izraelska vojska kažnjavala vojnike koji su objavljivali videosnimke, ali da je sada previše fokusirana na borbu, a manje na disciplinu. Osim toga, vojsci su potrebni mnogi od ovih vojnika i ne može ih sve masovno kazniti, upozorava izraelski novinar.

Ponižavajuće fotografije kao poruka Hamasu?

Ali čini se da postoje i vojni zapovjednici koji odobravaju neke od snimki. U prosincu su se pojavile fotografije i videi Palestinaca vezanih lisicama na sjeveru Pojasa Gaze. Nosili su samo donje rublje i imali poveze na očima. Vojni dopisnik Fabian sumnja da su snimke objavili vojni zapovjednici srednjeg ranga. Htjeli su poslati poruku Hamasu: "Pogledajte, zarobili smo vaše ljude. Na ponižavajući način." U mnogim slučajevima, kaže Fabian, muškarci uopće nisu bili borci Hamasa ili neke druge terorističke skupine.

Huškanja desničarskih ekstremista iz vlade

Samo nekoliko izraelskih novinara, bivših vojnika i znanstvenika pristalo je komentirati videosnimke za njemački javni servis ARD. Međutim, Jair Golan je pristao na intervju. On je bivši zamjenik načelnika glavnog stožera izraelske vojske, a danas je političar i nada izraelske političke ljevice. Golan kaže kako shvaća zašto rijetko tko želi kritički govoriti o snimkama vojnika, ali upozorava: "Ako se želimo bolje nositi s trenutnom krizom, moramo ponovo usmjeriti naš moralni kompas."

On ističe da se srami tih videa i da je njihov utjecaj na ugled Izraela grozan. Golan je uvjeren da se samo mali dio vojnika u Pojasu Gaze ponaša nemoralno te da ih huška izraelska djelomično desno ekstremistička vlada: "Pretpostavimo da vojnik ima ekstremne ideje. Ako postoji jasna poruka da njegovo ponašanje nije prihvaćeno, onda će on morati slijediti pravila vojske."

Ali ovi vojnici trenutno dobivaju podršku od ekstremnih slojeva društva, objašnjava on i dodaje: "I onda taj vojnik misli da je u redu ići u rat kako bi se osvetio."

Vojska tvrdi da je riječ o izoliranim slučajevima

Izraelska vojska je u priopćenju napisala da su videosnimke izolirani slučajevi koji odstupaju od zapovjedi i vrijednosti izraelske vojske. Napominje se da su rezervisti u nekoliko slučajeva suspendirani. "Izraelska vojska ispituje takve incidente i na njih odgovara zapovjednim i disciplinskim mjerama", kažu iz izraelske vojske te dodaju: "Ako postoji sumnja da je bilo zločina, vojna policija će ih istražiti."

Palestinski novinar Younis Tirawi ne vjeruje da su ove snimke izolirani slučajevi i sumnja da vojska stvarno misli ozbiljno. Jer kako kaže, posljednjih nekoliko tjedana objavljeno je još više videozapisa nego prethodnih mjeseci.

Pročitajte više