Izraelski znanstvenici kreirali "sintetičke embrije". Imaju mozak, srce koje kuca...

Foto: Weizmann Institute

IZRAELSKI znanstvenici stvorili su prve "sintetičke embrije", javlja Guardian

Znanstvenici s Instituta Weizmann u Izraelu otkrili su da se mišje matične stanice mogu same od sebe sastaviti u strukture nalik embriju s probavnim traktom, mozgom i srcem koje kuca.

Embriji su "sintetički" jer su nastali bez oplođivanja jajnih stanica spermijima, a očekuje se da će "embriji" u bliskoj budućnosti pomoći u dubljem razumijevanju o tome kako se organi i tkiva formiraju tijekom razvoja prirodnih embrija. 

Isti tim je prošle godine kreirao mehaničku maternicu

Znanstvenici vjeruju da bi rad također mogao smanjiti pokuse na životinjama i u konačnici otvoriti put novim izvorima stanica i tkiva za transplantaciju kod ljudi. Na primjer, stanice kože pacijenta s leukemijom mogle bi se potencijalno transformirati u matične stanice koštane srži za liječenje njihovog stanja.

"Nevjerojatno, pokazali smo da embrionalne matične stanice stvaraju cijele sintetske embrije, što znači da to uključuje posteljicu i opnu koja okružuje embrij", rekao je profesor Jacob Hanna koji je vodio istraživanje.

Prošle je godine isti tim opisao kako su kreirali mehaničku maternicu koja je omogućila prirodnim embrijima miševa da rastu izvan maternice nekoliko dana.

Pročitajte više