Tajne službe izraelskim softverom Pegaz špijunirale političare, novinare i aktiviste

Foto: Epa

NOVINARI i aktivisti širom svijeta su špijunirani specijalnim programom. On omogućava inficiranje mobilnih telefona i prisluškivanje telefonskih razgovora te čitanje poruka, e-pošte pa čak i šifrirane komunikacije.

Tajne službe i policije su neprimjetno instaliranim softverom "Pegaz" nadzirale telefonske razgovore i digitalnu komunikaciju stotina novinara, aktivista za zaštitu ljudskih prava, odvjetnika i političara, pa i predsjednika država.

To je otkriveno u zajedničkom istraživanju novinara njemačkih javnih servisa WDR i NDR, lista Süddeutsche Zeitung i tjednika Zeit, kao i organizacije "Forbbiden stories" i "Amnesty international".

Špijunski softver po imenu "Pegaz" (Pegasus) tajne službe i policije su kupovale od izraelske firme NSO grupa. Ta firma osnovana je 2010. i spada u vodeće svjetske proizvođače špijunskih programa koje koristi oko 60 klijenata iz 40 zemalja. Ona sada, prema vlastitim navodima, vrijedi više od milijardu eura, piše DW.

Forenzičari na djelu

"Pegaz" je u stanju ne samo pratiti cjelokupnu komunikaciju jednog mobilnog telefona, već može i prenositi ono što prikazuje telefonska kamera.

Taj program je otkriven samo na iPhonima firme Apple, dok digitalni forenzičari zasad ne mogu da reći funkcionira li on i u kojoj mjeri s Googleovim operativnim sustavom Android.

Novinari su najprije pronašli osobe za koje se sumnjalo da su prisluškivane. Potom su ih poslali na digitalnu forenzičnu analizu IT-laboratorija "Amnesty international security Lab" iz Berlina i "Citisen Lab" Sveučilišta u Torontu.

Novinari na meti špijunaže

Stručnjaci su u najvećem broju tih telefona otkrili anomalije kakve su već poznavali iz ranijih analiza aparata inficiranih "Pegazom".

Na taj način je proučeno 50.000 telefonskih brojeva i otkriveno je da je Pegaz" bio instaliran u telefonima više od 180 novinara te stotina pripadnika drugih zanimanja ili aktivista, kao i velikog broja državnika i diplomata.

Među špijuniranim novinarima su glavna urednica britanskog Financial Timesa, reporteri francuskog Monda, jedna reporterka američkog CNN-a, jedan dopisnik novinske agencije France Presse, jedna indijska televizijska voditeljica, urednici u Mađarskoj i Azerbejdžanu.

Neprimjetna instalacija

Javne kritike na račun firme NSO mogle su se čuti nakon pojave indicija da je on korišten i za uhođenje ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

NSO tvrdi da su tehnologije koje razvija pomogle da se preduhitre mnogi teroristički napadi, eksplozije bombi podmetnutih u automobile te samoubilački napadi, te da su zahvaljujući njoj razbijane bande trgovaca oružjem, pedofilijom ili drogom. Ona tvrdi da je njena misija - spašavanje života i da svoj softver prodaje samo verificiranim državnim instancama.

NSO raspolaže naprednom tehnologijom koja omogućuje instaliranje "Pegaza" u mobilni telefon na više načina. Jednu vrstu instalacije praćena osoba ne može primijetiti: riječ o slanju tekstualne poruke koju telefon ne može prikazati na ekranu iako ju je primio.

Konkretni rezultati ovog novinarskog istraživanja će biti objavljivani tijekom narednih dana.

Pročitajte više