Izvanredno stanje na Šri Lanki, žrtve stalno rastu

ŠRI LANKA je u nedjelju proglasila izvanredno stanje nakon što je plimni val izazvan potresom kod indonezijskog otoka Sumatre odnio, prema posljednjim podacima, oko tisuću života, javlja agencija Reuters.

"Predsjednica države je proglasila izvanredno stanje zbog ozbiljnosti situacije", objavljeno je iz ureda predsjednice Chandrike Kumaratunge.

U priopćenju se dodaje, prenosi Reuters, da predsjednica Kumaratunga poziva "međunarodnu zajednicu da joj pošalje pomoć". Predsjednica je na odmoru u Velikoj Britaniji.

Potres koji je pogodio područje južne Azije u nedjelju ujutro jedan je od najsnažnijih od početka 20. stoljeća, objavio je američki institut za Geološka istraživanja.

"Izmjerili smo magnitudu od 8,9 stupnjeva po Richteru. To je peti najjači potres od 1900. godine", kazala je Julie Martinez, geofizičarka za program američkog nacionalnog Instituta za geološka istraživanja. Prema njenim riječima, a kako prenosi agencija Reuters, to je najjači potres od 1964. godine. Tada je jaki potres pogodio područje Aljaske.

Agencije javljaju i da broj žrtava stalno raste. Prema France Pressu, na Šri Lanki je najmanje tisuću osoba poginulo u naletu plimnog vala.

Prema službenim indijskim izvorima, u priobalju Indije je oko 500 osoba poginulo u naletu tsunamija izazvanog podrhtavanjem zemlje.

U Tajlandu, u južnom turističkom dijelu, više od stotinu turista je poginulo, dok je više od 1.100 ranjeno, javljaju France Presse i Reuters pozivajući se na službene izvore.

Pročitajte više