Izvješće: CIA dala krive procjene iračkog oružja

AMERIČKA obavještajna služba CIA dala je krive ili pretjerane procjene iračkog oružja masovnog uništavanja što je poslužilo kao opravdanje za američki napad na Irak, izvijestio je u petak Obavještajni odbor američkog Senata.

Obavještajni analitičari krenuli su od pretpostavke da Irak posjeduje kemijsko i biološko oružje i da nastoji obnoviti svoj program nuklearnog oružja što je bilo pogrešno, navelo je Izvješće Obavještajnog odbora. To oružje u Iraku nije do sada pronađeno.

Predsjednik Odbora Pat Roberts rekao je na konferenciji za novinare da su obavještajne procjene o iračkom oružju masovnog uništavanja bile pogrešne te da nisu bile poduprte raspoloživim obavještajnim podacima.

"Bio je to globalni obavještajni propust", rekao je on.

Izvješće navodi kako je obavještajna procjena o iračkom oružju masovnog uništavanja iz listopada 2002. bila ili pretjerana ili iza nje nisu stajala obavještajna izvješća te da je niz propusta posebice u analizi dovelo do krivih zaključaka.

Analitičari su polazeći od pretpostavke da Irak posjeduje oružje masovnog uništavanja odbacivali informacije koje se s time nisu slagale, kaže se u Izvješću.

Američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu su obavještajne procjene o iračkom oružju masovnog uništavanja poslužile kao glavno opravdanje napada na Irak 2003.

Obavještajni odbor je izvijestio kako nije pronašao dokaze da je Bushova administracija vršila pritisak na obavještajne službe da izmijene svoje procjene o iračkom oružju. Izvješće je utvrdilo da potpredsjednik Richard Cheney, jedan od glavnih zagovornika rata, nije utjecao na obavještajne analitičare kako bi došli do zaključaka koji su odgovarali njegovim ciljevima.

Izvješće je navelo kako američke obavještajne službe nakon 1998. nisu imale izvore koji su prikupljali podatke o iračkom oružju i da su se previše oslanjale na prebjege i obavještajne službe drugih zemalja čije informacije nisu mogle provjeriti.

Odbor je oštro kritizirao direktora CIA-e Georgea Teneta da je nametao stajališta CIA-e u informiranju američkog vodstva izbjegavajući stajališta drugih obavještajnih službi koja se nisu slagala s njima. Tenet je dao ostavku i u nedjelju odlazi iz CIA-e.

Pročitajte više