IZVJEŠĆE OESS-A: TRI MILIJUNA RASELJENIH IZ EUROPE I SREDIŠNJE AZIJE

Oko tri milijuna stanovnika Europe i središnje Azije nije u mogućnosti vratiti se svojim domovima iz kojih su bili prisiljeni pobjeći pred ratnim zbivanjima, kaže se u izvješću objavljenom na godišnjoj konferenciji OESSa koja je počela 6. listopada, a ove se godine održava u Varšavi. L

Prema izvješću koje je sastavilo Norveško vijeće za izbjeglice, raseljene osobe, velikim dijelom iz Čečenije ili s Kosova, najčešće žive u očajnim uvjetima.

"Tri milijuna ljudi bilo je prisiljeno napustiti domove nakon oružanih sukoba ili kršenja ljudskih prava. Oni još uvijek očekuju trajno rješenje njihova problema", kaže se u izvješću.

"Većina ih živi u potpunom siromaštvu i nema nikakve nade da bi se u skoroj budućnost mogli vratiti svojim domovima, jer je nada da će se sukobi koji su ih natjerali na odlazak biti riješeni u skoroj budućnosti minimalna", kaže se u istom izvješću. Također se ističe da se problem raseljenih odnosi na 13 od 55 zemalja članica organizacije, koju, osim europskih zemalja i zemalja središnje Azije, čine SAD i Kanada.

Zemlje u kojima je taj problem najizraženiji su Armenija, Azerbejdžan, BiH, Hrvatska, Cipar, Gruzija, Makedonija, Moldavija, Rusija, Srbija i Crna Gora, Turska, Turkmenistan i Uzbekistan, stoji u izvještaju.

(Hina) mh nab

Pročitajte više