Izvješće: Policajci brzo stigli u teksašku školu, a čekali 1 sat da zaustave napadača

Foto: EPA

VIŠE policajaca naoružanih puškama i barem jednim balističkim štitom bilo je kod osnovne škole u Teksasu u roku od 19 minuta nakon što je prijavljena pucnjava, ali još idućih sat vremena nisu ušli u učionicu i zaustavili napadača, pokazuju nova izvješća.

Dokumenti do kojih su došle novine Austin American-Statesman i televizija KVUE-TV pokazuju da su policajci došli u školu puno ranije nego što je prvi put objavljeno. Tijekom napada na osnovnu školu Robb u Uvaldeu Salvador Ramos ubio je 19 učenika i dvoje učitelja. 

Policija je na kraju napadača ubila vatrenim oružjem, ali su uznemireni roditelji ispred škole molili policajce da uđu mnogo prije nego što su oni to učinili. Izvješća su pokazala da je policija ušla u školu tek nakon sat vremena, prenosi Sky News.

Policija kasnila s reakcijom

Daniel Rodriguez, šef policije Uvaldea, tvrdio je da su policajci na napad odgovorili u roku od nekoliko minuta nakon što se dogodio. No, na konferenciji za novinare par dana nakon tragedije šef teksaškog odjela za javnu sigurnost Steven McCraw priznao je da je odluka da se kasnije provale vrata učionice bila pogrešna.

Dokumenti koje su dobili mediji American-Statesman i KVUE uključuju i snimke unutrašnjosti škole na kojima se vidi kako 18-godišnji napadač ulazi na stražnja vrata u 11:33, odlazi do učionice i odmah puca iz puške. Snimke pokazuju da se tek nakon toga zaključao.

Snimka prikazuje kako 11 policajaca ulazi u školu tri minute nakon što je napadač prvi put pucao. Pete Arredondo, šef policije školskog okruga, nazvao je policijsku upravu Uvalde i izvijestio da je napadač ispalio puno hitaca iz puške AR-15. Rekao je da su policajci slabije naoružani nego 18-godišnjak te da imaju samo pištolje.

Četiri minute kasnije, u 11:44, kamera je zabilježila još zvukova pucnjave. U 11:52 stigao je prvi balistički štit jer su policajci čekali da krenu u akciju. Još jedan policajac s balističkim štitom stigao je u 12:03, a drugi s balističkim štitom došao je dvije minute kasnije. Tek u 12:46 Arredondo govori članovima taktičkog tima da provale vrata i budu spremni, izvijestili su lokalni mediji.

Kašnjenja u reakciji policije bila su u fokusu federalne, državne i lokalne istrage masakra u teksaškoj školi. Roditelji djece bijesni su jer policija nije upala prije u učionicu iako su učenici četvrtog razreda očajnički zvali u pomoć.

Pročitajte više