Izvor za WP: SAD je upozorio Kijev da ih ne može pomagati vječno. Moraju okrenuti rat

Foto: EPA

SAD ne može činiti "sve i svašta zauvijek" i upozorio je Ukrajinu da se sada suočava s ključnim trenutkom da promijeni tijek rata, navodi se u izvješću Washington Posta.

S približavanjem prve godišnjice sukoba SAD je navodno rekao čelnicima u Kijevu da njihove trupe moraju iskoristiti stalnu potporu oružjem zapadnih zemalja i postići uspjehe na bojnom polju.

Predsjednik Biden nedavno je obećao da će stajati uz Ukrajinu "koliko god bude potrebno", ali prema dužnosnicima koji su anonimno razgovarali s The Washington Postom, republikanci u Zastupničkom domu inzistiraju da se smanji razina potpore Ukrajini.

"Nastavit ćemo ih pokušavati uvjeriti da ne možemo zauvijek činiti sve i svašta", rekao je novinama viši dužnosnik.

Izbori za predsjednika već dogodine

Podsjetimo, na izborima u studenom republikanci su osvojili većinu u Zastupničkom domu SAD-a. Ipak, na izborima nisu osvojili onu većinu kojoj su se nadali.

Još prije izbora govorilo se kako bi republikanci mogli pokušati smanjiti američku vojnu i ekonomsku pomoć Ukrajini. Krajem iduće godine u SAD-u se održavaju i predsjednički izbori. Naravno, to je još daleko, nije poznato ni tko će se kandidirati, ali i to bi mogla biti važna prekretnica što se tiče podrške Ukrajini.

SAD je pojedinačno dao daleko najviše pomoći Ukrajini, što u novcu, što u oružju. Ako bi SAD smanjio isporuku oružja, to bi za vojsku Ukrajine i obranu zemlje moglo imati jako teške i negativne posljedice.

Zapovjednici vojske SAD-a i Ukrajine razgovarali o novoj pomoći

Glavni zapovjednik ukrajinskih snaga i najviši zapovjednik američke vojske u Europi razgovarali su o mogućnosti nove pomoći Kijevu, u trenutku dok saveznici počinju uvježbavati ukrajinske vojnike za upravljanje tenkovima koji bi trebali ojačati obranu Ukrajine.

Glavni zapovjednik ukrajinske vojske, general Valerij Zalužni, razgovarao je jučer s glavnim zapovjednikom europskih kombiniranih snaga NATO-a, američkim generalom Christopherom Cavolijem, uoči sastanka ministara obrane nekoliko zemalja NATO-a koji će se održati u utorak.

"Razgovarali smo o pitanju dopreme međunarodne vojne pomoći Ukrajini i uvježbavanju naših postrojbi na teritoriju partnerskih zemalja", rekao je Zalužni, kako se navodi u priopćenju ukrajinskoga ministarstva obrane.

Sastanci se održavaju nakon konferencije održane 20. siječnja u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, koja je bila ključna za donošenje odluke o slanju modernih tenkova Kijevu, uključujući i američke tenkove M1 Abrams, njemačke Leopard 2 i britanske Challenger 2.

Objave WP-a ne odnose se na kratkoročnu pomoć, koja nije upitna, već na vojnu pomoć na duge staze ako bi se rat prolongirao i trajao godinama.

Pročitajte više