Izvršni odbor HND-a podržao dubrovačke novinare u "slučaju anonimnog pisma"

IZVRŠNI odbor Hrvatskog novinarskog društva (HND) podržao je zaključak dubrovačkog Županijskog vijeća HND-a da je anonimno pismo protiv novinara, nedavno uvršteno u materijale za sjednicu Gradskog poglavarstva, napad na cijelu novinarsku struku, kao i zahtjev da se gradonačelnica Dubravka Šuica ispriča za taj "ružan presedan".

Izvršni odbor HND-a smatra da vlasti u Dubrovniku još jednom moraju razmotriti posljedice svog nepromišljenog čina i o tome obavijesti javnost.

Četrdesetak novinara iz redakcija i dopisništava u Dubrovniku zatražilo je krajem prošlog tjedna od Izvršnog odbora HND-a očitovanje na postupak dubrovačkog poglavarstva koje je u materijale za sjednicu 23. ožujka uvrstilo anonimno pismo u kojem se iznose uvredljive insinuacije o dubrovačkom novinarima.

"Prezentiranje anonimnog pisma od izvršnog tijela gradske uprave Dubrovnika prelazi dubrovačke okvire i predstavlja izravni napad na novinarsku struku", kaže se u današnjem priopćenju Izvršnog odbora HND-a.

Dubrovački novinari smatraju da prošlotjedno priopćenje dubrovačke gradonačelnice Dubravke Šuice o tom slučaju nije isprika i stoga su ga samo "primili na znanje", ocjenivši da je taj događaj "ružan presedan u novijoj hrvatskoj političkoj praksi".

U materijalu sjednice Gradskog poglavarstva 23. ožujka našlo se i anonimno pismo koje nije bilo povezano ni s jednom točkom dnevnog reda, a u njemu se grubo vrijeđaju dubrovački novinari, među ostalim, i tvrdnjom da su "s neviđenom strašću pristali preuzeti najprljaviju ulogu u difamiranju političkih suparnika svojih nalogodavaca i onih opcija čijim se glasnogovornicima smatraju".

Dubrovačka gradonačelnica jučer se oglasila priopćenjem u kojem se tvrdi kako to nije učinjeno ni u kakvoj lošoj namjeri, nego u želji da se novinari izvijeste o pismu koje je dobilo Poglavarstvo.

Pročitajte više