J. KOREJA PREDLAŽE SAD-U INCIJATIVU PREMA S. KOREJI

Južna Koreja je u petak predložila da Sjedinjene Države poduzmu inicijativu k poboljšanju odnosa sa Sjevernom Korejom, a američki državni tajnik Colin Powell je rekao kako bi to moglo uslijediti nakon što komunistička Koreja prekine nuklearni program.

Južnokorejski ministar vanjskih poslova Yoon Young-kwan je govoreći prije susreta s Powellom rekao kako bi Sjedinjene Države trebale poduzeti inicijativu prema Sjevernoj Koreji kakvu je predsjednik Richard Nixon poduzeo prema Kini 1971. Nixon je tada poslao svojega državnog tajnika Henryja Kissingera u Kinu okončavši neprijaateljstva s tom zemljom s kojom su kasnije uspostavljeni i diplomatski odnosi.

"Moj kolega mi je predstavio neke stvari koje bi mogli učiniti. Držim to interesantnim pristupom koji ćemo proučiti", rekao je novinarima Powell nakon susreta s Yoonom.

On je rekao da su mogućnosti na koje upućuje ministar Yoon aktualne "nakon što se uredi pitanje širenja nuklearnog oružja".

"Sjeverna Koreja može mnogo očekivati nakon što shvati svoje obveze prema međunarodnim sporazumima i bilateralnim sporazumima o nuklearnom oružju", rekao je Powell.

On je kazao da se pred krizu s nuklearnim programom Sjeverne Koreje razmišljalo o planu koji bi unaprijedio suradnju Sjeverne Koreje i zemalja u regiji i to tako da se pomogne Sjevernoj Koreji u rješavanju ekonomskih problema i gladi.

Sjedinjene Države su do sada odbijale izravne kontakte sa Sjevernom Korejom dok ne prekine svoj obnovljeni nuklearni program. Sjeverna Koreja javno izražava strah od napada Sjedinjenih Država, a smatra se da obnavljanjem nuklearnog programa želi ucijeniti Sjedinjene Države da potpišu sporazum o nenapadanju i pomognu ekonomski uništeni komunistički režim.

Yoon je kazao kako Sjedinjene Države mijenjaju svoje stajalište prema Sjevernoj Koreji i kako smatra da bi vlada predsjednika Busha mogla s vremenom pokazati više elastičnosti u odnosu prema toj zemlji.

(Hina) sl sd

Pročitajte više