j. kosor na okruglom stolu o ravnopravnosti među spolovima

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor na današnjem je okruglom stolu istaknula da je ravnopravnost među spolovima jedan od važnih zadataka Vlade.

Okrugli stol organizirao je Vladin Ured za ravnopravnost spolova u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova i Organizacijom UN-a za razvoj (UNDP) radi izrade zaključaka koji će biti sastavni dio hrvatskog nacionalnog izvješća o implementaciji ciljeva o ravnopravnosti među spolovima Milenijske deklaracije.

Deklaraciju će Vlada u rujnu na zasjedanju Opće skupštine UN-a predati glavnom tajniku UN-a Kofi Annanu, rekla je predstojnica Vladina Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin.

Kosor je obećala da će Vlada raditi na poboljšanju društvenog položaja žena. Ne može se dogoditi da žena za isti posao prima manju plaću od muškog kolege.

Kao primjer je navela razgovor "u četiri oka" s jednom medicinskom sestrom koja ju je upozorila kako sve više žena govori da moraju skrivati trudnoću do zadnje moguće sekunde. Dok se to događa i dok se žene kod zapošljavanja pita jesu li udate, imaju li djecu ili namjeravaju li imati djecu, ne možemo biti zadovoljni, rekla je potpredsjednica Vlade.

Najavila je da će se kao predsjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) zalagati za pomicanje radnog vremena dječjih vrtića, otvaranje škola i druge načine infrastrukturne pomoći ženama.

Žene u politici još uvijek nisu dovoljno zastupljene, danas ih je 22 posto u Hrvatskom saboru, dvije su žene potpredsjednice Sabora, a četiri u Vladi.

Na milenijskom summitu održanom u rujnu prije četiri godine 189 država obvezalo se sastaviti izvješće o stanju na njihovu području, predlažući UN-u konkretne ciljeve i prioritete do 2015.

Ciljevi su iskorjenjivanje siromaštva i gladi, osiguranje osnovnog obrazovanja, promicanje ravnopravnosti spolova i osnaživanje žena, smanjivanje stope smrtnosti djece, poboljšanje zdravlja majki, borba protiv AIDS-a i drugih zaraznih bolesti, osiguranje održivosti okoliša i razvoj globalne suradnje za razvoj.

(Hina) xbma ymd

Pročitajte više