Jack Straw: Britanski će vojnici ostati u Iraku više godina

BRITANSKI ministar vanjskih poslova Jack Straw u ponedjeljak je izjavio da će britanski vojnici u Iraku vjerojatno ostati godinama, možda do 2006. ili 2007.

U razgovoru za Radio BBC nakon što je premijer Tony Blair iznenada posjetio britanske vojnike u Basri na jugu Iraka, Straw je rekao kako je "činjenica"da će znatan broj vojnika dugo ostati u Iraku.

"Ne mogu vam dati točno vrijeme... ali sigurno je da se ne radi o mjesecima", rekao je Straw. Na pitanje jesu li u pitanju godine, Straw je odgovorio: "Da, ali ne mogu reći radi li se o 2006. ili 2007."

Premijer Blair, glavni saveznik Washingtona u lanjskoj invaziji i kasnijoj okupaciji Iraka u nedjelju je posjetio Basru i vojnicima ondje rekao da su oni "novi vojnički pioniri" koji se bore protiv terorizma, oružja za masovno uništavanje i okrutnih režima.

U invaziji na Irak sudjelovalo je oko 45 tisuća britanskih vojnika, što je najveći broj od Korejskoga rata prije pedeset godina. Poslije se taj broj stalno smanjivao i sad ih je ondje oko deset tisuća.

Pročitajte više