Jaco, vrijeme je: Hoćemo datum izbora!



JADRANKA KOSOR i njena svita u sastavu Gordan Jandroković, Đuro Popijač i Petar Čobanković 21. ožujka ove godine izašli su pred novinare da bi poručili kako će datum izbora objaviti u lipnju, nakon što postane jasno hoće li pregovori s Europskom unijom biti zatvoreni. Bio je to odgovor na žestoke pritiske oporbe i javnosti da HDZ što prije raspiše izbore.

Uvjeti koje si je Kosorica sama postavila sada su ispunjeni. Najprije je Financial Times, pozivajući se na visoke diplomatske izvore, objavio da će Europska komisija u petak preporučiti zatvaranje hrvatskih pregovora s EU. Potvrdio je to zatim i predsjednik EK Jose Manuel Barroso poručivši: "U petak očekujte dobre vijesti".

Potvrde su u međuvremenu stigle s još nekoliko utjecajnih europskih adresa, između ostalog i od predsjednika Europskog vijeća Hermana van Rompuya, koji se u Bruxellesu sastao s Ivom Josipovićem. Više nema nikakve dvojbe da će pregovori biti završeni ili 23. lipnja ili najkasnije u prvoj polovici srpnja. Štoviše, zna se čak i datum pristupanja Hrvatske Europskoj uniji - 1. srpnja 2013. godine.

S Josipovićem na ratnoj nozi

Otklonjen je time i glavni Kosoričin argument za odgađanje izbora. Premijerka je, podsjećamo, tijekom ove godine u više navrata ponovila da se izbori ne mogu raspisati dok posao u pregovorima s EU ne bude završen, jer bi to usporilo njihovo zaključivanje. Otvorena je zbog toga i jedna od brojnih fronti na relaciji Banski dvori - Pantovčak, s obzirom da je Josipović zbog dogovora oko raspisivanja izbora nedavno imao konzultacije s predstavnicima svih parlamentarnih stranaka.

Premijerka je takav predsjednikov potez shvatila kao atak na HDZ, a sigurno joj nisu dobro sjele ni današnje Josipovićeve izjave u Bruxellesu. Nikad, naime, Kosorica nije odgovorila na pitanja hoće li se izbori održati prije referenduma o ulasku u EU. Josipović smatra da bi morali.

Referendum bi se mogao pretvoriti u izjašnjavanje o HDZ-ovoj vladavini

"O datumu izbora odlučuje vladajuća većina, ali ja bih osobno volio da se parlamentarni izbori održe prije referenduma o pristupanju EU", rekao je Josipović novinarima u Bruxellesu nakon sastanka s Van Rompuyjem. Kosorica se s ovom idejom, bez sumnje, neće složiti. Premijerkina je ambicija (a vjerojatno i izborna platforma) da upravo ona bude ta koja će potpisati pristupni ugovor s EU i do kraja isprati sve procese o kojima ovisi ulazak Hrvatske u ujedinjeni europski blok.

Čak iako je vjerojatno, baš kao i Josipović, svjesna da to nije najbolji mogući potez za dobrobit Hrvatske. Razlog zbog kojeg predsjednik priziva izbore prije referenduma o EU je opravdano strahovanje da bi se izjašnjavanje o pristupanju Uniji moglo pretvoriti o izjašnjavanje o Kosoričinoj vladi. Koja u svim anketama ima porazan rejting među građanima, što bi mogao biti dovoljan razlog da više od 50 posto birača na referendumu zaokruži "NE".

Pročitajte više