Jadranka Kosor: Sanader se vratio kako bi srušio Vladu i HDZ!

DA JE u HDZ-u dramatično zbog najave povratka Ive Sanadera dokazuje i večerašnji sastanak u Središnjici na Trgu žrtava fašizma, za koji iz vladajuće stranke tvrde kako nema veze s povratkom bivšeg premijera u politiku.

Iz HDZ-a kažu kako je danas u Središnjici sastanak koordinacija županijskih ogranaka za koji se znalo još prije tri dana, no teško je vjerovati da Sanader nije tema toga sastanka. Nakon sastanka je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor rekla kako je to bila koordinacija predsjednika županijskih ogranaka te se raspravljalo o budućnosti HDZ-a za koju kaže da je "čvršća nego ikad". O Sanaderu i njegovom aktiviranju mandata nije kazala niti riječi. Zamjenik predsjednice HDZ-a Darko Milinović je potvrdio kako se nije razgovaralo o Sanaderu te je imao potrebu reći da je vlada stabilna.

Jadranka Kosor je danas popodne na sjednici Vlade odgovorila Ivi Sanaderu na njegovu ponovljenu tvrdnju kako je s premijerske pozicije otišao zato što nije želio prodati Sloveniji komad hrvatskog teritorija. "Neke očito treba podsjetiti da je rješavanje graničkog spora sa Slovenijom bila dobra odluka i da je to u interesu Hrvatske", kaže Kosor.

Premijerka tvrdi kako su dogovor o arbitraži i odluka da se granični spor odvoji od pregovora o ulasku Hrvatske u Europsku uniju pozdravljeni diljem međunarodne zajednice. "Dobili smo potporu zemalja članica EU-a i svih onih koji Hrvatskoj žele dobro. Taj dogovor pozdravio je čak i Sveti otac Papa", kaže Kosor.

"Neki ni danas ne žele razumjeti da je to bila dobra odluka, ali to je samo njihov problem. Mi smo trasirali put za rješavanje problema koji su 18 godina bili zapostavljani. Napravili smo dobar posao za Hrvatsku, nema govora o prodavanju bilo čega, a kamoli teritorija", kaže Kosor i dodaje kako je ona izuzetno ponosna na taj sporazum.

"Snijeg nije pao da pokrije brijeg nego da se pokažu tragovi"

Po završetku sjednice Vlade Kosorica je o Sanaderovom povratku u Sabor razgovarala s novinarima. Ponovila je kako se ničeg i nikog ne boji, a kaže i da je očekivala ovakav potez bivšeg premijera.

"Ja sam predvidjela da će aktivirati mandat. To je već viđeno, na tragu onoga što je napravio trećeg siječnja. Ovo je pokušaj rušenja Vlade i HDZ-a. Na tom tragu su i izjave o arbitraži sa Slovenijom. Sve je to već viđeno i očekivano", kaže Kosor.

Svog bivšeg šefa optužila je da se udružio s SDP-ovcima koji su, tvrdi, s oduševljenjem dočekali njegov povratak. "Vidjeli smo što se događalo na Povjerenstvu, tko je što pitao i kako mu je SDP držao ljestve i svijeću. Na njihovim licima i u njihovim izjavama smo vidjeli i čuli oduševljenje", kaže Kosorica koja je otišla toliko daleko da izjavi kako je oporba spremna na sve da preuzme vlast - čak i ako to znači zaustavljanje gospodarskog oporavka!?

"Mjere koje smo počeli provoditi upravo su počele davati prve rezultate i mi ćemo ih provesti do kraja. Predviđeni rast BDP-a izaziva strah, oni žele zaustaviti gospodarski oporavak, što bi značilo i zaustavljanje europskog puta. Pa razmislite tko nije glasao za glavnog državnog odvjetnika, tko napada Karamarka, mene i Vladu u cjelini. Ništa nije slučajno. Ali nema straha jer snijeg nije pao da pokrije brijeg nego da se pokažu tragovi", poetski će Kosor.

> Je li to kraj Jadranke Kosor: Ivo Sanader za osam dana sjeda u saborske klupe!

> Ili ruši Kosor ili se spašava od zatvora: Reakcije na Sanaderov povratak

> Rušenje Kosor u Saboru: Sanader budi šest spavača?

> Pripremili su se: Zabranjeno je osnovati novu stranku koja bi u nazivu imala HDZ

> SDP za prijevremene izbore: "Dosta je bilo, više se ne zna tko govori istinu, a tko laže"

> "Sanader poručuje HDZ-u: Ja sam vas postavio na vlast, ja ću vas i zbaciti, a Kosor detronizirati!"

> Milanović: SDP ne želi imati posla sa Sanaderom, a Vlada bi morala dati ostavku!

Karamarko neće odgovoriti na pitanje je li Sanader osumnjičenik: Imunitet se može lako skinuti!

Brojni novinari ispred zgrade Vlade Republike Hrvatske dočekuju HDZ-ovce s pitanjima o Ivi Sanaderu. I dok su neki kratko komentirali, Biškupić i Dropulić samo su prošli pored novinara.

Ministar policije Tomislav Karamarko kazao je novinarima kako nema komentara na povratak Sanadera jer je to njegova osobna odluka. Također nije želio komentirati niti dati odgovor na pitanja oko istraga koje se vode te je li Sanader osumnjičenik. Na pitanje misli li da je Sanader u Sabor došao po zastupnički imunitet, Karamarko je rekao kako se imunitet može lako skinuti.

Popijač nema vremena komentirati Sanaderov povratak jer ima važnijeg posla

"Ne želim komentirati povratak Ive Sanadera jer to nije u mojoj sferi interesa", kazao je ministar gospodarstva Đuro Popijač novinarima ispred zgrade Vlade. Na novinarsku konstataciju da se ne može pretvarati kao da nije član HDZ-a, odgovora da se ne pretvara već samo ima važnija posla kao ministar gospodarstva.

Novinari su ga pitali je li mu sada žao što je u HDZ ušao dok se ovakve stvari događaju, a Popijač je odgovorio kako je ministar postao u vrlo turbulentnim vremenima pa mu to nije ništa novo.

Pročitajte više