Jadranka Reihl-Kir: Bajić je saslušao glavnog svjedoka, ali ništa ne poduzima!

BIVŠA SDP-ova saborska zastupnica i udovica ubijenog načelnika policije u Osijeku, Jadranka Reihl-Kir, optužila je glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića za zataškavanja slučaja ubojstva njezinog muža. Prema njezinim riječima, ključni svjedok ubojstva Josipa Reihl-Kira svoj je iskaz dao istražnom sucu još 14. listopada 2003. godine, ali Bajić do dana današnjeg nije poduzeo ništa.

Taj iskaz postoji i u Državnom odvjetništvu, ali na njega nitko nije reagirao.

Policijska istraga o odvođenju i ubijanju osječkih Srba, nazvana "Selotejp" (po samoljepljivim trakama koje su žrtve nosile preko usta), pokrenuta je još 1991. godine. Međutim, ključni istražitelji osječke policije koji su 1. srpnja 1991. napravili očevid na mjestu ubojstva Reihl-Kira, umirovljeni su, dok su pripadnici Branimirove osječke bojne, koji su znali više od dopuštenog, likvidirani metkom u potiljak te bačeni u Dravu, piše tjednik Globus.

Jadranka Reihl-Kir je nakon silaska HDZ-a sa vlasti u suradnji s policijom došla do svjedoka Radoslava Ratkovića, te ga natjerala da progovori. Također je dovela i dvojicu umirovljenih osječkih policajaca kod Ranka Ostojića da mu kažu što su otkrili.

Njihovo najveće otkriće bio je čovjek koji je vidio nalogodavca ubojstva njezina muža petnaest minuta prije kobnih pucnjeva koji su ga i usmrtili.

Jadranka je nagovorila ključnog svjedoka da dade iskaz policiji i Mladenu Bajiću, koji joj se danima nakon toga nije želio javiti na telefon.

"Kako se danima nije javljao, zvala sam ponovo, a onda je smislio još jedno opravdanje u nizu, zbog kojeg ne može saslušati svjedoka. Nakon upornog inzistiranja sam uspjela i svjedok je saslušan 14. listopada. No, nakon toga nije sa dogodilo ništa. Shvatila sam da političari smrt moga muža koriste samo u kampanji." - riječi su ogorčene udovice ubijenog Reihl-Kira.

Iste godine se činilo kako će istraga ipak napredovati; Glavaš je stavljen pod mjere praćenja, a policija je uzela iskaz i od bivšeg pripadnika Glavaševe bojne, Vjenceslava Billa, kojeg su mediji tada proglasili nevjerodostojnim svedokom. Istraga je zataškana na političkim razinama.

Zanimljivo bi bilo čuti što na ove optužbe kaže državni odvjetnik Bajić, no on je novinare Globusa uputio na svog zamjenika Slavka Zadnika.

"Stvara se dojam da državno odvjetništvo ništa ne radi, a to nije točno. Policija je obavila razgovore sa stotinu osoba, ali nisu dobili dovoljno čvrste dokaze. U Vukovaru je u listopadu 2003. godine saslušan svjedok koji tvrdi da je na mjestu ubojstva vidio Branimira Glavaša i čuo kako raspoređuje zasjedu koja čeka Reihl-Kira. Međutim, to je zasada jedini svjedok koji je to vidio. Nema tko potvrditi njegov iskaz i to nam nije dovoljno čvrst dokaz." - izjava je Bajićeve desne ruke, Slavka Zadnika.

Spomenimo i to kako je Zadnik na pitanje zašto na razgovor nije priveden J.R., kojeg je Ratković naveo kao muškarca koji mu je pucao u glavu, odgovorio kako se ne sjeća da je Ratković u svom iskazu spomenuo ime svog nesuđenog ubojice.

Pročitajte više