Jadranska magistrala, jedna od 20 najopasnijih prometnica svijeta

UDRUŽENJE za sigurna međunarodnih cestovna putovanja (ASIRT), američka nevladina udruga koja brine o sigurnosti svojih sunarodnjaka na stranim cestama, objavila je listu 20 najopasnijih prometnica na svijetu na kojoj se našla i Jadranska magistrala.

ASIRT je prometnicu koja se nalazi duž hrvatske obale nazvao "uskom, zavojitom, zagušenom prometom" te naveo kako na mnogim dionicama nedostaju branici i zaustavni trak.

Hrvatska se tako po pitanju najsmrtonosnijih prometnica našla u društvu država kao što su Bolivija, Nepal, Nigerija, Pakistan i Peru. Kao svojevrsna utjeha, pak, može poslužiti činjenica da su se na ASIRT-ovoj crnoj listi našle i prometnice u državama Europske Unije kao što su Velika Britanija, Grčka i Španjolska.

ASIRT je osnovala Rochelle Sobel, čiji je sin Aaron 1995. godine zajedno s još 22 osobe poginuo u sudaru autobusa u Turskoj.

"USA Today", koji prenosi ASIRT-ov izvještaj, također tvrdi kako su prometne nesreće glavni uzrok smrti američkih državljana u inozemstvu. U svijetu je, pak, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetske banke 2004. godine u prometnim nesrećama poginulo oko 1,2 milijuna ljudi, a između 20 i 50 milijuna bilo ozlijeđeno ili obogaljeno.

Iste organizacije su procijenile da će do 2020. godine godišnji broj poginulih porasti na 2,3 milijuna. U istom razdoblju će za 80 % porasti broj poginulih u siromašnim i srednje razvijenim zemljama, a za 30 % se smanjiti u razvijenim industrijskim zemljama.

D.A.
Foto: MTK (HR Foto)

Pročitajte više