Jadranu prijeti loša turistička sezona

ZNATAN zastoj prodaje i rezerviranja odmora u travnju je zahvatio cijeli Mediteran, ali za razliku onih iz Hrvatske, turistički djelatnici iz drugih sredozemnih destinacija su se snašli i povukli konkretne poteze da spase sezonu koja je pred vratima.

Slobodna Dalmacija piše kako su u Njemačkoj objavljeni novi katalozi s cijenama nižim šest posto za Tursku, Bugarsku, Tunis, Egipat i nekih djelova Španjolske. Hrvatskih ljetovališta nema na tom popisu jer naši hotelijeri nisu pristali na varijantu spuštanja cijena radi povećanja bookinga.

Tako se primjerice najjeftiniji predsezonski aranžmani za Antaliju u Turskoj prodaju za 200 eura (sedam polupansiona u hotelu i uključen prijevoz zrakoplovom), dok je najniža cijena polupansiona u hotelima na Jadranu od 25 do 30 eura, što znači da je točno dva puta skuplji od Antalije.

Iako još nitko ne upozorava na krizu bookinga za ovu sezonu, organizatori u prodaji više ne govore o 200 tisuća gostiju više ove godine, kako je bilo planirano, već o ostvarenju prošlogodišnjih rezultata.

Selimir Ognjenović, direktor za turoperatorske programe u Hrvatskoj "Adriatica.net" u sklopu koje je i ID Riva Tours, najveći specijalist za Hrvatsku u Njemačkoj, smatra kako je puno razloga za zastoj prodaje odmora u Njemačkoj, a jedan od važnijih je prelijepo vrijeme koje Nijemece ne tjera da razmišljaju o sunčanju kada sunčano vrijeme imaju i kod kuće. Uz to sve su zahtjevniji, uspoređuju ponudu, traže povoljnije cijene.

"Trenutak  istine za hrvatski turizam bit će svibanj. U njemu će se booking ili znatno popraviti ili najaviti još veće probleme" - zaključuje Ognjenović.

Pročitajte više