Snijeg pao i na Sljemenu, kamioni HAC-a već posipaju sol u Lici!



NAKON jučerašnjih 25-30 stupnjeva danas je stiglo najavljeno zahlađenje i počela prava jesen. Od jutra diljem zemlje uz desetak stupnjeva niže temperature pada kiša, a ispred dubrovačkih zidina stvorila se i velika pijavica koja je zaprijetila velikom kruzeru.

Dubrovčani bi rekli "šijun", a koji zapravo i nije rijetka pojava u južnim krajevima.  U Gorskom kotaru zavijorile su se i prve snježne pahulje. Prvi snijeg pao je i na zagrebačkom Sljemenu. Iz DHMZ-a jutros su upozorili na moguće opasne pojave.

Kamioni HAC-a već posipaju sol u Lici, temperatura ispod nule!

Zbog zimskih vremenskih uvjeta na autocesti A1 na dionici Ogulin-Mala Kapela djelatnici tehničke jedinice Ogulin izašli su na cestu s dva kamiona opremljena za zimsko održavanje autocesta. Oko 15 sati počela je padati solika, a vozila HAC-a su nakon toga izašla obaviti prvo, preventivno soljenje nadvožnjaka, jer se temperatura kolnika spustila ispod nula stupnjeva. Iz HAC-a javljaju da su spremni na čišćenje, iako zimski režim službeno počinje 15. listopada.

Jako nevrijeme u poslijepodnevnim satima zahvatilo je Rijeku, gdje je vjetar rušio stabla. Obilne kiše u centru grada izazvale su poplavu, što je dovelo do prometnog kaosa. Zbog snažnog naleta vjetra na autocesti Rijeka - Zagreb prevrnuo se šleper.



U mnogim krajevima očekuje se više od 20, a na sjevernom Jadranu, u Gorskom kotaru i Lici mjestimice i više od 40 litara kiše po četvornom metru. Stvaranja kratkotrajnog snježnog pokrivača moguće je ponegdje u Gorskom kotaru i Lici, ali i na Sljemenu, gdje je temperatura samo oko 1 stupnja Celzijusa. Sredinom dana zapuhao je jak, prolazno mjestimice i olujan sjeverac. Na Jadranu će jako jugo okretati na jak i olujan jugozapadnjak, zatim na sjevernom dijelu buru.

Pročitajte više