JAK POTRES U ITALIJI Najmanje 120 mrtvih, roditelji i djeca pod ruševinama, Amatrice potpuno uništen

Foto: Index, FAH, YouTube

BROJ mrtvih u snažnom potresu magnitude 6,2 po Richteru koji je u srijedu pogodio srednju Italiju narastao je na 120, pišu talijanski mediji.

>> Pod ruševinama Accumolija zarobljeni roditelji i dvoje djece, ne pokazuju znakove života: "Bilo je užasno"

 

Američki institut USGS priopćio je da se radi o potresu magnitude 6,2 stupnja po Richteru koji je pogodio grad Norcia, u regiji Umbriji u 3,36 sati. Epicentar potresa bio je 110 kilometara sjeveroistočno od Rima te 52 kilometra sjeverozapadno od L`Aguile.


Četiri žrtve potresa zabilježene su u Amatriceu, koji je najteže pogođen zajedno s mjestima Accumoli i Arquata del Tronto.

Gradonačelnik Amatricea Sergio Pirozzi rekao je da je grad doživio veliku štetu.

"Ceste koje vode u grad i iz grada su odsječene. Polovica grada je srušena", rekao je gradonačelnik za televiziju RAI. "Ljudi su pod ruševinama. Došlo je do klizanja tla, a i most bi se mogao srušiti".

Glasnogovornik vatrogasaca Luca Cari kazao je da postoje dojave da ima žrtava, ali nije mogao reći ništa preciznije.  Helikopteri će poletjeti čim se razdani kako bi procijenili štetu, dodao je.

"Bilo je tako jako. Činilo mi se kao da krevet ide kroz sobu", rekla je Lina Mercantini iz Cesellija u Umbriji.

Potres je probudio i stanovnike Rima.

Naknadno podrhtavanje tla od 5,5 stupnjeva po Richteru pogodilo je istu regiju sat vremena nakon prvog potresa.

Glasnogovornik talijanskog premijera Mattea Renzija rekao je na Twitteru da je vlada u kontaktu s civilnom zaštitom i da prati stanje.

Zadnji snažni potres koji je pogodio Italiju bio je onaj u Aquili 2009. magnitude 6,3 stupnja po Richteru kada je poginulo više od 300 ljudi.

Pročitajte više