Jakovčić: Istra spremna za referendum o regionalnoj autonomiji

ISTARSKI župan Ivan Jakovčić danas je u Puli potvrdio kako je Istarska županija spremna raspisati referendum o regionalnoj autonomiji Istre ako budući odnos prema Istri bude, kako je rekao, "arogantan, bezobrazan i bez poštivanja argumenata", ili ako se procijeni da Istra ne može funkcionirati i surađivati s budućom Vladom.

Kako je rekao na redovitoj tiskovnoj konferenciji, "referendum o regionalnoj autonomiji Istre sigurno će raspisati predstavničko tijelo", ocijenivši kako ideja o regionalnoj autonomiji već odavno postoji u Istrana. Stoga je izrazio uvjerenje kako će IDS-ova većina u Skupštini Istarske županije, dogodi li se to, prihvatiti stajališta Županijskoga poglavarstva o raspisivanju referenduma, dodavši kako će se s tim u vezi poštivati hrvatski Ustav i hrvatski zakoni.

Osvrnuvši se na nagađanja kako će pulska Zrakoplovna baza ulaskom Hrvatske u NATO postati jednom od baza NATO-a, župan Jakovčić je istaknuo kako Istarska županija snažno podupire ulazak Hrvatske u NATO savez, ali se protivi da bilo koja NATO-ova vojna baza bude u Istri. "Želimo razvijati turizam i to je jednostavno nespojivo s militariziranjem ovog područja", poručio je Jakovčić.

Nada se da će o projektu "Brijuni-Rivijera", koji je prihvatila ova Vlada, novi premijer razgovarati s vodstvom Istarske županije, kao o drugim programima koji su, kako je rekao, "kreirani s dosadašnjom Vladom a bitni su za Istarsku županiju".

"Novom ćemo premijeru dati 100 dana da pokaže svoje zanimanje za suradnju s Istarskom županijom. Imajući u vidu da će po dosadašnjim najavama novi mandatar biti Ivo Sanader, njegove izjave ne ulijevaju mi veliku nadu", rekao Jakovčić.

Zaključio je kako se ipak nada da će premijer "o tim projektima korektno i utemeljeno, a ne politikantski", razgovarati sa županijskim vodstvom.

(Hina) dspo vkn

Pročitajte više