Jakovčić se na talijanskom obratio šefu EU parlamenta, pogledajte snimku

Foto: Press

I EUROPARLAMENTARAC Ivan Jakovčić na početku sjednice Europskog parlamenta napao je šefa te institucije Antonija Tajanija zbog njegove skandalozne, fašističke izjave kod Trsta u kojoj je rekao "Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija!"

Nakon uvodnog govora Tajanija u kojem je izrazio žaljenje što su njegove riječi krivo protumačene te osudio, uz komunističke, i fašističke zločine nad nevinim ljudima, Jakovčić se Tajaniju obratio na talijanskom jeziku "kako bismo izbjegli bilo kakav nesporazum". 

"Reći tako nešto može biti vrlo opasno"

"Pozdravljam vašu osudu totalitarnih režima i zločina počinjenih nad nevinim ljudima. Mržnje koje su nekad postojale danas više ne postoje. Zato je važno koristiti prave riječi", kazao je zastupnik IDS-a i liberala. 

"Reći 'talijanska Istra i talijanska Dalmacija' može imati i druga značenja. Ja tražim od vas da pojasnite svoje riječi jer je vaša izjava izazvala ogorčenje. Reći tako nešto može biti vrlo opasno."

Istaknuo je kako je pojašnjenje nužno jer je to "jako važno za ljude koji danas žive u Istri i za esule". 

"Zajedno sa svojim prijateljima radio sam na tome da Istra postane dvojezična i želim da Istra i dalje živi u miru”, zaključio je Jakovčić. 

 

Pročitajte više