Jakovčić: Uhićenjem Gotovine otvoren put u EU

ISTARSKI župan Ivan Jakovčić ocijenio je danas da je uhićenjem generala Ante Gotovine otvoren put Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije.

"Ova Vlada mora danas učiniti sve, jer je sada čist prostor za pregovore i političke dogovore, te omogućiti Hrvatskoj da 2009. postane članicom EU-a. Nema razloga da ne bude tako", kazao je Jakovčić na redovitoj mjesečnoj konferenciji za novinare u Puli.

Najavivš potporu Istarske županije Vladi u završetku pregovora za ulazak u EU, Jakovčić je istaknuo da i osobno lobira za taj proces.

Izrazivši opetovano zadovoljstvo slaganjem Županijskog poglavarstva i Vlade, odnosno njega i premijera Ive Sanadera glede provedbe kapitalnih razvojnih projekata u Istri, ocijenio je da to potvrđuje kako lokalna i državna vlast, premda su politički raznorodne, znaju i mogu surađivati za dobrobit građana.

"Upravo tom suradnjom uspostavljena je nova kvaliteta političkog života u Hrvatskoj jer pozicija i opozicija međusobno surađuju kao i s građanima", kazao je Jakovčić, zahvalivši Sanaderu na uspostavi korektnih odnosa između Vlade i Istarske županije.

Govoreći o očitim razlikama tih dviju vlasti, Jakovčić je ustvrdio kako se u Vladinu programu, pa tako i u državnom proračunu za iduću godinu, kako je rekao, "stidljivo i samo simbolično" govori o povećanju ovlasti županija, gradova i općina te novčanoj potpori jedinicama lokalne samouprave. Jakovčić smatra kako se samostalnost županija u Hrvatskoj ne će razvijati sve dok se "ne pojave novi snažni politički odnosi u Hrvatskoj".

Najavljeni prosvjed studenata zbog nezadovoljstva uvjetima života i rada Jakovčić je podupro, kazavši da ga smatra dobronamjernim. Najavio je da će nakon povratka sa službenog puta u Beč primiti studentsko izaslanstvo.

Jakovčić je ocijenio da se studentsko nezadovoljstvo poraslo ponajviše zbog neosjetljivosti i nesposobnosti bivše pulske gradske vlasti te najavio da će Županija sufinancirati otvaranje blagovaonice u zgradi Ekonomskog fakulteta i samostalnog sveučilišta u Puli.

Pročitajte više