Jambo tuži državu za više od 41 milijun kuna

NA ZAGREBAČKOM Općinskom sudu danas je započeo postupak u kojemu metkovski gradonačelnik i poduzetnik Stipe Gabrić Jambo od države potražuje 41,4 milijuna kuna za prehrambene proizvode koje je isporučio Ministarstvu obrane (MORH).

Na prvom ročištu saslušani su Stipe Gabrić Jambo i Pavao Miljavac koji je bio na čelu MORH-a kada je to ministarstvo 1997. s Jambom potpisalo ugovor o nabavi prehrambenih proizvoda. Novo ročište biti će zakazano kada se utvrdi adresa Miljenka Galića, bivšeg načelnika Sektora financija MORH-a koji će biti pozvan za svjedoka.

Metkovski gradonačelnik je tužio državu smatrajući da mu je MORH ostao dužan 17,3 milijuna kuna za proizvode koje je isporučio za potrebe Hrvatske vojske, a od države traži i dodatnih 24,1 milijuna kuna kamata.

Država koju zastupa Državno odvjetništvo RH osporava odštetni zahtjev metkovskog poduzetnika.

Tisak je ranije pisao da je Jambo na osnovu spornog ugovora iz 1997. potraživao 170 milijuna kuna, a da mu je MORH dvije godine kasnije nagodbom isplatio nešto više od 140 milijuna kuna. Budući je državni pravobranitelj potom priznao dug države od 17,3 milijuna kuna, bez kamata, sud je naložio da se Jambu taj iznos isplati, ali se Državno odvjetništvo žalilo, pa je postupak vraćen na početak.

Po pisanju tiska, ugovor iz 1997. je sporan jer u njemu nije bila unaprijed navedena cijena robe, već je Jambu prepušteno da ju sam odredi, a što je navodno protivno Zakonu o obveznim odnosima koji takve ugovore ne dopušta.

Pročitajte više