"James Bond" pokrao milijune namijenjene četničkom pokretu

VELIKA BRITANIJA postala je poprištem senzacionalnog otkirića čiji temelji datiraju još iz vremena Drugog svjetskog rata.

Naime, tadašnji špijun Duane Hudson, poznatiji kao Bill, od britanske je vlade dobio zlatnike i dijamante koji bi danas vrijedili oko tri milijuna dolara, a koji su bili namijenjeni četničkom pokretu. Hudson je, pak, navedeno bogatstvo prisvojio, te ga zakopao ispod jedne seoske kuće u blizini Čačka, u Srbiji.

Kako piše Sunday Times, Hudson je poznat prvenstveno kao čovjek koji je djelomično inspirirao pisca i ratnog izvjestitelja Iana Fleminga za kreiranje legende o Jamesu Bondu.

Povjesničar 20. stoljeća Dragoljub Živojinović izjavio je za srbijanski Blic kako postoje podaci da je britanska vlada poslala neke zlatnike i nešto novca četničkom vojvodi Draži Mihailoviću.

Zabilježeni su i vjerodostojni tragovi o samom Hudsonu kojeg, Sunday Times opisuje kao vrlo zanimljivu osobu, te o njemu piše kao o obavještajcu odlikovanom na samom početku rata, i to u Odjelu za specijalne operacije koje je osnovao Winston Churchill.

Prva ratna tajna misija bila mu je miniranje njemačkih brodova u Splitu. Potom je podmornicom prebačen u Crnu Goru gdje se, kako navodi list, priključio "kraljevskom pokretu otpora", čiji su borci poznatiji kao četnici.

Međutim, u povijesnim spisima nema navoda što se događalo sa skrivenim blagom.

"S obzirom na to da nemamo spise koji bi potvrdili ovu priču, ona može ostati u domeni senzacionalnih otkrića." - tvrdi Živojinović.

Ipak, povjesničar Živojinović je ukazao na podatke koji potvrđuju da je Hudson donio određenu svotu zlatnika i nešto novca u Srbiju, ali ne i da se radi o svoti od tri milijuna dolara.

Sunday Times piše kako je nakon rata Hudson u Rumunjskoj upoznao Stephena Zollnera, koji je trgovao drvom za britansku vladu. Upravo je Zollneru Hudson otkrio gdje se nalazi skriveno blago, pa ga je on u Čačku i pronašao.

Potom je zlatnike i dijamante uz pomoć svojih diplomatskih veza prebacio do britanske ambasade u Budimpešti, da bi ga kasnije poštom poslao Hudsonu.

Međutim, Zollnera su vrlo brzo uhitile tadašnje jugoslavenske vlasti, te je on otkrio cijelu priču. Hudson je priveden tek 1947. godine u Velikoj Britaniji, te je također priznao krađu.

No, tada je cijela afera po zahtjevu prestrašene britanske vlade uspješno zataškana, a Hudson se odselio u Južnu Afriku gdje je i umro prije deset godina.

Pročitajte više