Američki ministar obrane zaprijetio članicama NATO-a

Foto: Hina

MINISTAR obrane SAD-a, James Mattis, zaprijetio je NATO savezu tako što je rekao da mora povećati izdatke za obranu do kraja godine ili će SAD smanjiti svoje obaveze prema savezu.

Mattis je optužio pojedine zemlje u NATO savezu kako prijetnje poput Rusije i Kine ne shvaćaju dovoljno ozbiljno: "Dugujem vam da vam razjasnim političku stvarnost u SAD-u i da vam prenesem poštene zahtjeve svoje zemlje u konkretnim uvjetima," rekao je Mattis u Bruxellesu.

"Amerika će ispuniti svoje obaveze, ali ako vaše nacije ne žele da Amerika smanji svoju obavezu prema ovom savezu, svaka od vas treba pokazati potporu našoj zajedničkoj obrani", dodao je Mattis.

Zaključio kako NATO žmiri na opasnosti

Nije detaljno obrazložio kako će SAD smanjiti svoju obavezu.

Rekao je kako neki u savezu zatvaraju oči na ono što se događa, posebno u vezi s ISIS-om i ruskim pripajanjem Krima.

"Unatoč prijetnjama s istoka i juga, nismo uspjeli popuniti praznine kako bismo odgovorili na te prijetnje," dodao je Mattis.

Kako piše Independent, podržao ga je ministar obrane iz Velike Britanije, Michael Fallon, koji je dodao kako sve države NATO-a moraju ispuniti svoje obaveze prema savezu.

Inače, NATO zahtijeva od svih članica da u savez ulože 2 posto svog BDP-a, a prošle godine su to uz SAD i Veliku Britaniju napravile još samo tri države.

Pročitajte više