Njonjo: Država mora imati kvalitetne upravljače koji se znaju nositi s izazovima

Foto: FaH

Predsjednik Hrvatskog sabora, HDZ-ov Gordan Jandroković Njonjo poručio je danas, otvarajući 11. simuliranu sjednicu sabora za učenike srednjih škola, da država na čelu mora imati kvalitetne upravljače koji se znaju nositi s izazovima, rekavši kako politika nije šou i zabava. 

"Svijet u kojem živimo se mijenja, ne bih rekao da se mijenja na bolje jer je sve više izazova, od političkih do sigurnosnih preko različitih prirodnih katastrofa, bolesti, pandemija, sve oko nas je u previranju i država je dužna u takvim okolnostima zaštititi svoje građane. A da bi država to mogla učiniti, ona mora na čelu imati kvalitetne upravljače koji se znaju nositi s izazovima, a upravljači su upravo političari", poručio je Jandroković na početku simulirane sjednice.

Jandroković: Politika nije šou, zabava i teatar kao što se često prikazuje

"Politika nije šou, zabava i teatar kao što se često prikazuje, nego primarno rad za opće dobro, rad u interesu hrvatskih građana, a rasprave koje gledate i koje jesu na određeni način šou su samo popratni element", dodao je Jandroković, iskazavši dobrodošlicu u Hrvatski sabor učenicima te njihovim profesorima. 

Tema ovogodišnje simulirane sjednice je Zakon o sustavu civilne zaštite na kojoj sudjeluje 153 učenika iz ukupno 49 srednjih škola diljem Hrvatske. Hrvatski sabor time nastavlja dugogodišnju suradnju s obrazovnim institucijama u cilju razvoja političke kulture i unapređenja razine znanja o najvišem predstavničkom i zakonodavnom tijelu Republike Hrvatske.

Jandroković je istaknuo da sudjelovanjem u tom projektu hrvatski srednjoškolci potvrđuju interes mladih za politiku. 

Jandroković: Država mora imati kvalitetne upravljače koji se znaju nositi s izazovima

Osvrnuvši se na izabranu temu, ustvrdio je da se radi o aktualnom sadržaju s obzirom na prirodne katastrofe i elementarne nepogode te je pozvao sudionike na argumentiranu i kvalitetnu raspravu.

"Važno je dizati razinu educiranosti kada je u pitanju politika, svijet se mijenja, čini se ponekad da sve oko nas ima neku dozu banalnosti, politika se često prikazuje kao banalna, ali to nije dobro jer ako politika kao glavni upravljač bude banalna, tada i društveni procesi neće doći do razine koja je nužna da bi društvo kvalitetno funkcioniralo", kazao je.

Predsjednik sabora također je dodijelio nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola koji su ostvarili najbolje rezultate na kvizu Koliko poznaješ Hrvatski sabor.

Najbolje znanje o saboru među osnovnoškolcima pokazali su učenici osmih razreda Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec, Osnovne škole Kneževi Vinogradi i Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina, a među srednjoškolcima učenici četvrtih razreda Gimnazije Franje Petrića Zadar, Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin i Srednje škole Zlatar.
 

Pročitajte više