Janjić u Vukovaru: Radnici ˝Borova˝ bez otpremnina

HRVATSKI fond za privatizaciju, stopostotni vlasnik vukovarskog poduzeća ´Borova´, odbio je isplatiti otpremnine za 2320 radno neangažiranih radnika kojima su 1. siječnja 2003. uručeni otkazi, kazao je danas na konferenciji za novinstvo pred glavnim ulazom u to poduzeće Želimir Janjić, HSLS-ov saborski zastupnik iz Vukovarskosrijemske županije.

Janjić se složio s prijedlogom Uprave ´Borova´ da se novac za otpremnine namakne prodajom vlastite nekretnine, t.j. određene čestice za osnivanje slobodne zone u Vukovaru. Naime, vrijednost čestica, koja se procjenjuje na oko 160 milijuna kuna, znatno nadmašuje svotu od 45 milijuna kuna potrebnih za isplatu otpremnina.

Kako je HFP stopostotni vlasnik ´Borova´, Janjić najodgovornijim smatra potpredsjednika Vlade i predsjednika Upravnog odbora HFP-a Slavka Linića. ´Čudim se da HFP nije prihvatio to rješenje i nedopustivo je da se za njim traga mjesecima. Ako su se zaklinjali na Vukovar a cijela se Hrvatska smatrala obveznom obnoviti taj grad, vratiti mu život dostojan čovjeka, podignuti životni standard, popraviti socijalno i gospodarsko stanje, onda je upravo to valjalo učiniti´, izjavio je Janjić.

Dodao je kako u vezi s tim začuđuje stajalište mjerodavnih u HFP-u jer je takvih slučajeva bilo i do sada te je za primjer naveo policajce koji su dobili otpremnine i djelatnike koji su tehnološki višak u vukovarskoj Općoj bolnici.

´Moram naglasiti da za neke novca ima ili se žurno nađe, primjerice za brodogradilišta ili Riječku banku´, dodao je.

Također je izrazio nadu da će svi koji to mogu inzistirati u Vladi da se riješi pitanje radnika ´Borova´.

Pročitajte više