Janša: Hrvatska ima otvorena pitanja i sa drugim državama

SLOVENSKI premijer Janez Janša izjavio je da Slovenija kao dio Europske unije očekuje da će Hrvatska tijekom pregovora za članstvo riješiti granična pitanja sa susjednim državama, pa i sa Slovenijom.

"Kao članica Europske unije i njen dio mi ćemo razgovarati sa Hrvatskom o tome ispunjava li uvjete za članstvo", rekao je Janša u razgovoru za ljubljansko Delo od subote, odgovorivši na pitanje o odnosima s Hrvatskom u sklopu velikog novogodišnjeg intervjua o njegovim očekivanjima glede socijalne i političke situacije u Sloveniji i Europskoj uniji u 2006.

Janša je rekao da je Europska unija u svom pregovaračkom okviru za Hrvatsku odredila opće i posebne uvjete za članstvo, kako je to radila i s ostalim kandidatkinjama, te da se u skopu posebnih uvjeta za Hrvatsku izražava očekivanje da će riješiti granična pitanja.

"Hrvatska ima (otvorena) granična pitanja ne samo sa Slovenijom nego i sa Srbijom i Crnom Gorom, te Bosnom i Hercegovinom. Rješenje tih pitanja nije samo interes Slovenije, nego i interes Hrvatske i Europske unije", rekao je slovenski premijer Janez Janša.

Drnovšek o odnosima Slovenije i Hrvatske

Slovenski predsjednik Janez Drnovšek pojasnio je za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" od subote zašto se izjavama suprotstavio logici da Slovenija graničnim pitanjem treba uvjetovati svoj pristanak članstvu Hrvatske u Europskoj uniji.

U odnosima s Hrvatskom valja lučiti bilateralna pitanja od približavanja Hrvatske Europskoj uniji, a ne te stvari povezivati i ometati Hrvatsku na njenom putu, izjavio je slovenski predsjednik u tradicionalnom novogodišnjem intervjuu za "Dnevnik".

"Slovenska vlada s jedne je strane bila čvrst saveznik početku pregovora Hrvatske s EU, a s druge se strane zbog konfliktnih odnosa nekoliko tjedana činilo kao da ćemo jedni na druge početi pucati", rekao je Drnovšek.


"Vlada je računala da će Hrvatska pokazati znakove dobre volje, ali se pri tom prevarila", rekao je Drnovšek u intervjuu u vezi povezivanja graničnog pitanja i slovenske potpore učlanjivanju Hrvatske u EU.

On je to već ranije ocijenio politikom koja bi se mogla shvatiti kao ucjenjivanje i tako oslabiti međusobne odnose koji su zbog susjedstva i jake ekonomske povezanosti jednako važni i za Ljubljanu i za Zagreb.


Pročitajte više