Janša ne očekuje preokret u odnosima Slovenije i Hrvatske

Predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) i vjerojatni mandatar za sastav buduće vlade Janez Janša izjavio je u ponedjeljak navečer za televizijsku postaju POPTV da ne očekuje preokret u odnosima Slovenije i Hrvatske.

"Ne očekujemo nikakve bitne preokrete", rekao je Janša, odgovarajući na pitanje da li će boljim odnosima i rješavanju otvorenih pitanja pomoći to što su SDS i HDZ u istoj grupaciji europskih pučkih stranaka.

"Svaka hrvatska vlada štitit će hrvatski interes, a tako bi trebala i slovenska", rekao je Janša, dodajući da je iluziju o tome, da bliskost stranačkih ideologija omogućuje lakše rješenje međusobnih otvorenih pitanja, imala dosadašnja slovenska vlada lijevog centra, što je rezultiralo nerealiziranim sporazumom Drnovšek-Račan.

Bliskost SDS-a i HDZ-a omogućit će međutim više neformalnih kontakata i konzultacija, rekao je Janša. On je dodao da je njegova SDS već članica Europskog saveza pučkih stranaka dok je HDZ još "pridružena članica" jer Hrvatska još nije u Europskoj uniji, a to će, po njegovoj ocjeni, potrajati još pet godina.

(Hina) xfl ybs

Pročitajte više