Janša o odnosima s Hrvatskom

NAJVJEROJATNIJI mandatar za sastav nove slovenske vlade Janez Janša u ponedjeljak je rekao da zbog dugotrajnog postupka oko sastavljanja njegove koalicijske vlade ne treba u kratkom vremenu očekivati njegov susret s predstavnicima hrvatske vlade, a za parafirani sporazum Drnovšek-Račan iz 2001. godine rekao je da nije realno očekivati da bi on mogao biti prihvaćen iako će kako je pojasnio u slučaju eventualne međunarodne arbitraže ipak biti "argument" u korist Slovenije.

Odnosi s Hrvatskom bit će, rekao je Janša u razgovoru za Slovensku televiziju u ponedjeljak navečer, jedan od prioriteta buduće vlade, ali to ne znači da će to pitanje opteretiti cijeli njezin mandat.

Zbog otvorenih pitanja s Hrvatskom, Slovenija ne treba pokazivati nervozu, dodao je Janša.

Komentirajući izjavu hrvatskog ministra vanjskih poslova Miomira Žužulu o arbitraži u određivanju granica, Janša je rekao da se Slovenija "ne mora bojati arbitraže".

Janša je rekao da je i na slovenskoj strani "dosta argumenata" i da se "na tu mogućnost (arbitražu) slovenska strana treba pripremiti".

Dodao je da je njegova stranka među ostalim dala neke prijedloge kako bi se sporovi s Hrvatskom pokušali riješiti bilateralno.

"Među prijedlozima je i formiranje zajedničke komisije kako bi se konstatiralo koje je probleme moguće riješiti u realnom vremenu bilateralno, a koje ne", rekao je Janša u razgovoru za Slovensku televiziju, podsjećajući da postoje i druga otvorena bilateralna pitanja i da, kako je rekao "pitanje granice nije jedini problem".

Pitanja s Hrvatskom moći će se učinkovitije rješavati što Hrvatska bude bliže Europskoj uniji, ocijenio je Janša.



(Hina) xfl ybs

Pročitajte više